Propolis kapi

Propolis

Da li ste znali da med nije jedini produkt pčela i njihovog rada? Pčele, takođe proizvode komponentu pod nazivom propolis iz smole koju skupljaju na drveću. Kombinacijom smole sa soptstvenim izlučevinama i pčelinjim voskom, stvaraju lepljiv, zelenkasto-braon proizvod koji se koristi kao premaz za izgradnju njihovih košnica. Ovako dobijen proizvod zovemo propolis.

Pre nekoliko hiljada godina, drevne civilizacije su koristile propolis zbog njegovih lekovitih svojstava. Grci su ga koristili za lečenje apscesa, dok su ga Asirci stavljali na rane i tumore kako bi se borili protiv infekcije i pomogli procesu zarastanja. Egipćani su ga koristili za balsamovanje mumija. 

Sastav propolisa može varirati u zavisnosti od toga gde se pčele nalaze i kakvo drveće i cveće se nalazi u njihovoj okolini. Na primer, propolis iz Evrope neće imati isti hemijski sastav kao onaj iz Argentine ili neke druge južnoameričke zemlje. Ovo može otežati istraživačima da dođu do opštih zaključaka o njegovim zdravstvenim prednostima.

Propolis Na Kasicici

Propolis – kako se koristi?

Često nam na e-mail adresu stižu pitanja vezana za upotrebu propolisa. Čini nam se da postoji konfuzija oko toga kako uzimati ovaj moćni sastojak poznat kao „pčelinji lepak“. Da bi se svi pomenuti pozitivni zdravstveni efekti propolisa ispoljili, jako je bitno da se on konzumira pravilno.

Prvo što treba da znate je da postoji nekoliko oblika u kojima je na tržištu dostupan pčelinji propolis. To uključuje kapi, komadiće sirovog propolisa i tablete (ponegde ćete ga naći i u prahu). Na tržištu ćete videti dve vrste kapi propolisa – one na bazi alkohola i one na vodenoj bazi. Generalno, one na bazi alkohola će biti jače jer sadrže veći procenat propolisa.

Naše kapi su na bazi tečnog hidroalkoholnog ekstrakta organskog propolisa standardizovanog na 25% ukupnih polifenola. Za opšte zdravstvene svrhe, preporučujemo 1 kašičicu propomel kapi koju možete uzeti direktno, rastopiti u kocki šećera ili razblažiti u vodi. Propolis je najbolje ubrizgati direktno u zadnji deo usta i direktno progutati jer smola u ovom ultra čistom proizvodu daje voštanu teksturu. Nekim ljudima je lakše da prilikom upotrebe nagnu glavu unazad i tako apliciraju proizvod direktno u zadnji deo grla. Najmlađima, ali i onima koji alkohol ne smeju da konzumiraju ni u tragovima, nudimo kapi sa hidroglicerinskim ekstraktom propolisa, koji se može primenjivati na isti način kao i onaj sa hidroalkoholnim ekstraktom.

Propolis

Propolis za grlo

Naučnici su pronašli preko 300 jedinjenja u propolisu. Većina ovih jedinjenja je na bazi polifenola. Polifenoli su antioksidansi koji se bore protiv virusa i bakterija u organizmu i trude se da ga očuvaju.

Specifično za propolis je i to što on sadrži i polifenole zvane flavonoidi. Flavonoidi se proizvode u biljkama kao vid zaštite. Obično se nalaze u hrani za koju se smatra da ima antioksidativna svojstva uključujući:

  • voće
  • zeleni čaj
  • povrće
  • crveno vino

Ukoliko imate prehladu ili vas boli grlo, probajte sa kašičicom propolisa. Med i propolis su u stvari najbolji lekovi za grlo, a njihova kombinacija pogotovo. Takođe, propolis deluje kao sredstvo za suzbijanje kašlja. Istraživanja su pokazala da je propolis efikasan kao i deksametorfan, uobičajeni sastojak lekova protiv kašlja koji se izdaju bez recepta. 

Istraživanja su pokazala da propolis može da ubije neželjene bakterije i gljivice. Prirodno sadrži vodonik peroksid i ima antiseptičko dejstvo. Njegova efikasnost kao antibakterijskog ili antigljivičnog varira u zavisnosti od propolisa do propolisa i od toga gde se pčele geografski nalaze, kao što smo već napomenuli.

Da li propolis ima rok trajanja

Rok trajanja propolisa zavisi od toga gde i na koji način čuvate propolis. On neće izgubiti svoja pozitivna svojstva ukoliko se slede preporuke vezano za način čuvanja propolisa:

  • Mesto za čuvanje treba da bude zaštićeno od ultraljubičastog zračenja, ostava treba da bude tamna i da nikako ne propušta svetlost, jer se deo aktivnih komponenti uništava od uticajem sunčeve svetlosti
  • Organske materije zadržavaju svojstva na niskim temperaturama, i ne podnose oštru promenu temperature, preporučuje se održavanje stabilne temperature oko 23 °C
  • Optimalna vlažnost vazduha 65%
  • Obavezno je da propolis bude izolovan i ne dođe u kontakt sa ostalim hemikalijama, začinima. Propolis apsorbuje mirise i paru, te može da dođe do toksičnih spojeva koji mogu značajno da smanje kvalitet propolisa
Pcele Prave Med

Rok trajanja prirodnog suvog propolisa je oko 8 godina kada se pravilno skladišti, dok je kod čvrstog propolisa životni vek nešto kraći i ne prelazi 6 godina. Kada pričamo o kapima propolisa tu rok ne prelazi 4 godine. Kapi je najbolje čuvati u staklenoj ili keramičkoj posudi sa hermetički zatvorenim poklopcem. Staklo u kome ćuvate propolis bi trebalo da bude tamno.

Koliko propolisa dnevno?

Kada se odlučite za formu propolisa koju ćete unositi, sledeće što treba da znate je koliko propolisa je dovoljno da unesete na dnevnom nivou.

Propolis kapi

Ukoliko koristite propolis kapi kako biste održavali imuni sistem jakim, preporučujemo 10-20 kapi dnevno. Ukoliko ih koristite zbog bolova u grlu, kapi aplicirajte direktno u grlo.

Propolis U Staklenoj Bocici

Propolis tablete, oriblete

Propolis oriblete su sirov oblik propolisa, koji možete da progutate ili istopite u ustima. Za održavanje opšteg zdravlja, preporučujemo 2 oriblete propolisa dnevno.

Propolis sprej za grlo

Kod spreja je situacija jako slična kao i kod kapi. Preporučuje se 2-3 prskanja dnevno. Propolis sprej je odličan kod bolova u grlu jer lakše možete da pogodite upalno mesto.

Propolis u trudnoći

Malo je poznato o efektima propolisa u trudnoći, ali generalno se savetuje izbegavanje proizvoda na bazi propolisa ukoliko je trudnica alergična na polen ili druge pčelinje proizvode. Ukoliko trudnica nema problema sa alergijama na polen, onda se upotreba meda i mednih proizvoda smatra bezbednom. Ipak, što se tiče upotrebe samog propolisa u trudnoći, rađeno je jako malo istraživanja i zaključak bi bio da se u trudnoći mogu koristiti med i pčelinji proizvodi, ali da je propolis poželjno izbegavati baš zbog malog broja istraživanja i nedovoljne ispitanosti.

Propolis kapi za decu i bebe

Propolis ima mnoge pozitivne efekte, ali da li je dobro davati ga bebama i deci?

Bebe ne bi trebalo ni med da koriste do prvih 12 meseci života. Pozadina ovoga je da med sadrži određene dobre bakterije koje bebin metabolizam ne može da svari, zato što želudac i crevna flora još uvek nisu potpuno razvijeni. Tako da pamtimo: nema davanja meda bebama! Ali da li ovo isto važi i za propolis?

Kako u propolisu ima tragova meda, bebe takođe ne bi trebalo ni njega da koriste, kao ni druge pčelinje proizvode do prve godine. Već od druge godine, možete bezbedno koristiti sve pčelinje proizvode kao i propolis kod dece, jer u tim godinama oni im mogu dati svoj pun pozitivni efekat. Naročito u obdaništu ili školi, bolesti se šire brže nego u normalnim okolnostima. Zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu, propolis ovde može pomoći da dete ne pokupu tu prehladu u vrtiću. Postoje veoma posebni proizvodi za decu, koji takođe ne sadrže alkohol i dobro se tolerišu. Doza koju će dete uzimati, zavisi od telesne težine. Opet, preporučljivo je da se prvo konsultujete sa pedijatrom kako biste razjasnili bilo kakve neželjene efekte ili alergije.

Vaša Esensa!