HIjaluronska kiselina

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je prirodni glikozaminoglikan koji se nalazi u vezivnom tkivu tela. Glikozaminoglikani su jednostavno dugački nerazgranati ugljeni hidrati, ili šećeri, koji se nazivaju polisaharidi. Hijaluronska kiselina je glavna komponenta onoga što daje strukturu vašoj koži i odgovorna je za taj pun i hidratizovan izgled, kao i kolagen.

Uz svu pompu oko anti – aginga, vreme je da se razgovara o hijaluronskoj kiselini, njenim prednostima za našu kožu i zašto je ona važna! On igra ključnu ulogu u procesu zarastanja rana i smanjuje se kako starimo, čineći nas podložnijim opuštanju i borama.

Nastavite sa čitanjem ukoliko želite da saznate kakva nauka stoji iza hijaluronske kiseline i shvatite da ona nije samo moderan sastojak, već osnovni sastojak za svakodnevnu negu kože.

Tekstura hijaluronske kiselina na plavoj pozadini

Hijaluronska kiselina za lice i kožu

Hijaluronska kiselina je odlična za sve tipove kože. Generalno, hijaluronska kiselina ne izaziva iritacije i akne, rozaceu ili alergijske reakcije na koži. Međutim, postoji mala šansa za neželjene efekte.

Oni sa suvom i/ili zrelijom kožom će imati najviše koristi od upotrebe hijaluronske kiseline. Kako starimo, naša tela je proizvode manje, tako da će lokalna dopuna hijaluronske kiseline imati najveći uticaj na ljude srednjih godina, kao i na one u starijoj dobi.

Hijaluronska kiselina u svom nazivu ima reč „kiselina“, ali nema razloga da osetljivi tipovi kože zaobilaze proizvode sa hijaluronskom kiselinom — bezbedna je za sve. Ona takođe igra ključnu ulogu u zaceljivanju rana. Prirodno je prisutna u koži, ali se njene koncentracije povećavaju kada postoji oštećenje koje treba popraviti.

Hijaluronska kiselina pomaže da rane zacele brže regulišući nivoe upale i signalizirajući telu da izgradi više krvnih sudova u oštećenom području. Pokazalo se da primena na rane na koži smanjuje veličinu rana i smanjuje bol brže od placeba.

Hijaluronska kiselina takođe ima antibakterijska svojstva, tako da može pomoći u smanjenju rizika od infekcije kada se nanese direktno na otvorene rane. Štaviše, efikasna je u borbi protiv bolesti desni, ubrzava zarastanje nakon operacije zuba i eliminiše čireve kada se koristi lokalno u ustima.

Hijauronska kiselina i kolagen

Kolagen i hijaluronska kiselina su organske supstance koje se nalaze u ljudskom telu. Svaki od njih ima različita svojstva, funkcije i prednosti, ali oba su povezana sa kožom i mogu pomoći u održavanju mladalačkog i zdravog izgleda kože.

U osnovi hijaluronska kiselina povećava hidrataciju u koži, što može održati vašu kožu svežijom i zategnutijom. Kolagen u našem dermisu formira strukturu kože. Prirordna hijaluronska kiselina je vezana za kolagen sa jedne strane, a povezuje se sa molekulima vode sa druge, dajući koži njenu punoću.

Kolagen peptidi

Razlika između kolagena i hijaluronske kiseline

Definicija

Kolagen: Kolagen je glavni protein u ljudskom vezivnom tkivu.

Hijaluronska kiselina: Hijaluronska kiselina je linearni nerastvorljivi polimer – mukopolisaharid.

Poreklo imena

Kolagen: Naziv kolagena potiče od grčke reči „kola“, što znači lepak, i sufiksa „-gen“, koji označava proizvodnju.

Hijaluronska kiselina: Ime je izvedeno od grčke reči „hialos“, što znači staklo.

Pojava u prirodi

Kolagen: U prirodi se kolagen nalazi uglavnom kod sisara, isključivo kod životinja.

Hijaluronska kiselina: Hijaluronsku kiselinu sintetišu svi živi organizmi osim algi.

Pojava u ljudskom telu

Kolagen: Kolagen predstavlja 30% ljudskog proteina. Njegova koncentracija varira u različitim delovima ljudskog tela i iznosi 23% u kostima lobanje, 50% u hrskavici, do 75% u koži itd.

Hijaluronska kiselina: Osoba od 70 kg ima približno 15 g hijaluronske kiseline u telu. Više od 50% se nalazi u koži.

Hemijska struktura

Kolagen: Kolagen se sastoji od dugih spiralnih peptidnih lanaca. Svaki lanac sadrži između 19 i 105 aminokiselina.

Hijaluronska kiselina: Hijaluronska kiselina je odgovorna za glatkoću kože i povezana je sa popravkom kože. To je glavni građevinski blok staklastog tela ljudskog oka, važna strukturna komponenta zglobne hrskavice i glavni deo sinovijalne tečnosti. Disaharidna struktura je sastavljena od D-glukuronske kiseline i N-acetilglukozamina, međusobno povezanih β-1,3-glikozidnim vezama.

Funkcija

Kolagen: Kolagen je odgovoran za zategnutost, čvrstinu, odgovarajuću vlažnost, elastičnost i stalno obnavljanje ćelija kože. To je glavna komponenta hrskavice i zglobova, zuba i kostiju, vitalna je za funkciju mišića i strukturu krvnih sudova.

Hijaluronska kiselina: Hijaluronska kiselina je odgovorna za glatkoću kože i povezana je sa oporavkom kože. Hijaluronska kiselina je glavni građevinski blok staklastog tela ljudskog oka, važna strukturna komponenta zglobne hrskavice i glavni deo sinovijalne tečnosti.

Korišćenje:

Kolagen: Upotreba kolagena uključuje koštane transplantate, regeneraciju tkiva, hirurgiju opekotina, kozmetičku hirurgiju, negu rana, rekonstruktivnu hiruršku upotrebu, usporavanje starenja kože, jačanje noktiju i kose, itd.

Hijaluronska kiselina: Hijaluronska kiselina različite koncentracije i pod različitim trgovačkim nazivima koristi se u oftalmološkoj hirurgiji, neurohirurgiji, ortopediji i traumatologiji, nezi kože itd.

Hijaluronska kiselina u hrani

Ćorba od goveđih I živinskih kostiju

Supa od kostiju je jedna od retkih namirnica koje sadrže obilje hijaluronske kiseline, zbog činjenice da jedinjenje dobija direktno iz vezivnog tkiva i kostiju životinja.

Ova čorba se pravi dinstanjem goveđih ili živinskih kostiju i hrskavice u vodi. Tokom nekoliko sati, kiselina se postepeno ekstrahuje, zajedno sa nizom proteina i aminokiselina koje podržavaju proizvodnju kolagena.

Ova čorba takođe sadrži minerale, kao što su kalcijum, cink i kalijum. Kombinovane prednosti hijaluronske kiseline i drugih hranljivih materija deluju na podsticanje zdrave i gipke kože.

Brokoli

Brokoli sadrži visok nivo magnezijuma, koji povećava količinu hijalurona u koži, podižući nivo vlage i podstičući zdravlje kože. Takođe, sadrži vitamin C, koji doprinosi daljem podmladjivanju kože smanjujući upalu i podržavajući proizvodnju kolagena.

Voće

Iako voće ne sadrži značajnu količinu hijalurona, može se pohvaliti raznim hranljivim materijama koje doprinose proizvodnji jedinjenja i sprečavaju njegovu razgradnju.

Citrusi i paradajz su bogati naringeninom. Ovo jedinjenje inhibira aktivnost hijaluronidaze, enzima odgovornog za razgradnju hijalurona. Na ovaj način, efikasno usporava trošenje hijalurona.

Smokve, avokado, banane, paradajz i razno tropsko voće takođe sadrže veliku količinu magnezijuma, koji igra aktivnu ulogu u sintezi hijalurona u telu.

Zeleniš

Spanać i kelj i su obilni izvori magnezijuma koji podržavaju proizvodnju hijaluronske kiseline, podstičući gipku kožu i sjajan ten.

Takođe su bogati širokim spektrom hranljivih materija koje pružaju značajne prednosti koži. To uključuje antioksidante kao što su vitamin E, hlorofil i beta-karoten, kao i folat, koji doprinosi obnavljanju ćelija i obnavljanju tkiva.

Namirnice Bogate Hijaluronskom Kiselinom

Koštunjavo voće

Orašasti plodovi i semenke su takođe odlični izvori magnezijuma koji mogu doprineti sintezi hijalurona. Ishrana bogata orasima povezuje se sa glatkom teksturom kože i prirodnim sjajem.

Seme generalno sadrži veću koncentraciju magnezijuma od orašastih plodova, a sušeno seme bundeve ima najveći sadržaj. Orašasti plodovi sa najvećim sadržajem magnezijuma su brazilski orasi, indijski oraščići i pinjoli.

Hrana na bazi soje

Proizvodi od soje kao što su edamame, tempeh i tofu imaju visoku koncentraciju fitoestrogena, jedinjenja koja su u interakciji sa receptorima estrogena u telu i repliciraju njegove hormonske efekte.

Poznato je da estrogen izaziva povećanje količine hijalurona u koži, a sličan efekat imaju i fitoestrogeni u proizvodima od soje. Ishrana bogata proizvodima od soje je stoga povezana sa povećanjem čvrstoće, elastičnosti i vlažnosti kože, kao i smanjenjem vidljivih znakova starenja.

Slatki krompir

Iako slatki krompir nije bogat hijaluronskom kiselinom, on je bogat izvor magnezijuma i može doprineti sintezi te kiseline u telu. Takođe sadrže antioksidante i niz vitamina i minerala koji su korisni za zdravlje kože, uključujući vitamine A i C i kalijum.

 

Vaša Esensa!