Magnezijum – zašto je dobar?

Magnezijum je mineral koji ima dosta namena i može se koristiti za prevenciju i lečenja nekoliko različitih stanja. Kao mineral koji igra jako važnu ulogu u različitim funkcijama organizma jako je bitno da ga svakodnevno unosimo što kroz hranu ili različite suplemente koji su danas lako dostupni.

Neke preliminarne studije ukazuju da osobe koje unose dovoljne količine magnezijuma imaju 15% manje rizika za razvoj tipa 2 dijabetesa u odnosu na ljude kod kojih je unos magnezijuma minimalan. Ovaj mineral zapravo omogućava insulinu da bolje reaguje na šećer u krvotoku i brže ga prenosi u ćelije.

Šta je magnezijum citrat?

Magnezijum citrat je takođe mineral koji ima veliki uticaj na normalno funkcionisanje mišića i nerava. On funkcioniše tako što zadržava vodu u crevima pa zbog toga ima i laksativno dejstvo koje može biti rešenje pri konstipaciji. Može se koristiti da biste tretirali povremenu konstipaciju, za probleme sa probavom ili da biste se pripremili za testove poput kolonoskopije i operacije digestivnog sistema. Konstipacija kao najčešći problem kod kojeg se koristi magnezijum citrat može biti jako neprijatna i kod nekih osoba može se ponavljati u dužem vremenskom periodu. U određenim situacijama, konstipacija može dovesti i do problema sa hemoroidima.

Vitamini Koji Pomažu Zdravlju Srca

Magnezijum – gde ga ima

Magnezijum se može naći u raznoj hrani koju svakodnevno konzumiramo. Ipak brz stil života često nam onemogućava dnevni unos ovih namirnica. Naš savet je da i kada ste u najvećoj žurbi tog dana konzumirate bar neku od sledećih namirnica:

 • sve vrste zelenih salata
 • integralne žitarice
 • pasulj
 • orašasti plodovi
 • riba

Što se tiče ribe, najčešće se preporučuju skuša i losos zato što se ove ribe kreću u sredinama koje su bogate magnezijumom. Plodovi kaktusa i sličnih egzotičnih biljaka sadrže ogromne količine mangezijuma, ali zbog nedostupnosti na našem tržištu i teške pripreme savetujemo da se fokusirate na sledeće alternativne namirnice:

 • spanać
 • blitva
 • urma
 • krompir sa korom

Kada su žitarice u pitanju koje magnezijumom mogu obogatiti vaše obroke:

 • mekinje
 • pšenica
 • kinoa

Mahunarke, orašasti plodovi i semenke bogate magnezijumom:

 • crnooki grašak
 • soja
 • pasulj
 • badem
 • indijski orah
 • lan
 • kikiriki
<img src=”namirnice bogate magnezijumom.jpg” alt=”orašasti plodovi”/>

U zavisnosti od toga koju vodu pijete i u njoj možete pronaći malu količinu magnezijuma:

 • mineralna voda
 • flaširana (negazirana voda)
 • česmovača

Šta sadrži magnezijum i njegovo poreklo

Magnezijum formira mnoštvo jedinjenja važnih za industriju i biologiju uključujući magnezijum karbonat, magnezijum hlorid, magnezijum citrat, magnezijum hidroksid, magnezijum oksid, magnezijum sulfat. 

Magnezijum se stvara u zvezdama, kada se pod ekstremnim temperaturama spoje helijum i neon. On je osmi najrasporstranjeniji element u univerzumu. Na zemlji se nalazi i u zemljinoj kori i omotaču, dok je u vodi treći najzastupljeniji mineral rastvoren u morskoj vodi sa koncentracijom od 0,13%. 

Kada je Humphry Davy 1808. godine izolovao mangezijum, nekoliko naučnika je radilo na čišćenju metala različitim metodama. Tek 1909. godine je metoda elektrolize, koju je razvio Robert Bunsen omogućila je industrijsku proizvodnju.

Magnezijum takođe, ima biološku upotrebu. To je deo hlorofila zelenog pigmenta koji biljke koriste za izvlačenje energije iz sunčeve svetlosti. Ovaj element je takođe ključan za više od 300 bioloških procesa u ljudskom telu.

Magnezijum Na Kašičici

Zašto se pije magnezijum u trudnoći?

Skoro svaki sistem u našem telu, pa tako i u bebinom treba magnezijum. Ovaj mineral pomaže vašoj bebi da izgradi snažne kosti i zube, kao i da izgradi nervni i mišićni sistem.

Takođe, lekari preporučuju adekvatan unos magnezijuma tokom trudnoće zbog sprečavanja prevremenog porođaja i drugih komplikacija u trudnoći. Iako je lako da se adekvatnom dijetom unese dovoljna količina magnezijuma većina trudnica u tome ne uspeva.

Koja je to dovoljna količina magnezijuma tokom trudnoće?

Tokom i nakon trudnoće, potrebno vam je više magnezijuma nego obično:

 • Trudnice do 18 godina: 400 mg/dnevno
 • Trudnice od 19 do 30 godina: 350 mg/dnevno
 • Trudnice od 31 do 50 godina: 360 mg/dnevno
 • Dojilje do 18 godina: 360 mg/dnevno
 • Dojilje od 19 do 30 godina: 310 mg/dnevno
 • Dojilje od 31 do 50 godina: 320 mg/dnevno

Ukoliko ne uspete da kroz ishranu ispunite preporučene doze unosa, možete se okrenuti suplementima, ali uz obavezan nadzor lekara.

Kako magnezijum utiče na krvni pritisak?

Do danas je urađen ogroman broj istraživanja na temu uticaja magnezijuma na krvi pritisak. Većina ih je dokazala pozitivan uticaj magnezijuma na snižavanje rizika od kardiovaskularnih bolesti jer magnezijum deluje kao antagonist kalcijuma na tonus glatkih mišića, izazivajući tako vazorelaksaciju. Bilo je i govora o obrnutoj vezi između dnevnog unosa magnezijuma i krvnog pritiska, tj. da su osobe koje poštuju dnevni unos magnezijuma imaju manje šanse za oboljevanje od krvnog pritiska.

Kako se osobama koje boluju od hipertenzije obično savetuje povećanje fizičke aktivnosti radi poboljšanja krvnog pritiska, a vežbe izazivaju povećano lučenje magnezijuma u znoju i urinu. Istraživači su nakon toga krenuli u pregled efekta magnezijuma na krvni pritisak tokom vežbanja. Nema publikacija o učinku unosa magnezijuma na krvni pritisak tokom fizičke aktivnosti ili tokom perioda oporavka. Iako se osobama sa hipertenzijom preporučuje redovno vežbanje, postoji zabrinutost da vežbanje može izazvati prolazno povećanje krvnog pritiska, negativno utičući na krvni pritisak pojedinca. Uvođenje magnezijuma kroz dodatak ishrani, može osobama sa hipertenzijom omogućiti program vežbanja sa većim intenzitetom ako se krvni pritisak smanji suplementacijom magnezijuma.

Magnezijum b kompleks

Da li je dobro uzimati vitam b u kombinaciji sa magnezijumom?

Odgovor je – da. Benefiti ove kombinacije su:

Kombinacija Vitamina B I Magnezijuma

Uzimanje magnezijuma i vitamina B može pomoći i ženama u premenstrualnom periodu kod čestih promena raspoloženja i ostalih premenstrualnih sindroma.

Kobalt je glavni deo vitamina B12, pa ako unosite dovoljno vitamina B12, dobićete i dovoljno kobalta. Dodavanje transdermalnog magnezijuma, pomaže vašem telu da apsorbuje i koristi minerale poput kalcijuma, fosfora i kalijuma.

Magnezijum i cink

Uzeti zajedno u odgovarajućim dozama, magnezijum i cink deluju jedan drugom u korist. Zapravo, oni to rade toliko dobro da ćete na tržištu pronaći mnogo suplemenata koji kombinuju to dvoje.

Magnezijum pomaže našem telu da reguliše nivo cinka, mada treba napomenuti da visok unos cinka može biti štetan za apsorciju magnezijuma i smanjiti balans magnezijuma – samo će ometati apsorciju ako se uzima u abnormalno visokim dozama (oko 142 mg dnevno).

Namirnice Bogate Cinkom

Magnezijum antistres

Takođe, magnezijum može pomoći i kod anksioznosti, ali za ovakve tvrdnje su potrebna detaljnija i dublja ispitivanja, ali ono što je sigurno to je da nedovoljan unos može dovesti do depresija. Ljudi koji ne unose dovoljno magnezijuma, imaju 16% veće šanse za razvoj depresije. Ova studija je rađena 2015. godine na oko 9.000 odraslih osoba ispod 65 godina u Americi. Tako da ukoliko želite da budete raspoloženi svakoga dana, brinite o tome da unosite dovoljno magnezijuma svakoga dana.

Vaša Esensa!