Cink

Kada pričamo o cinku bitno je napomenuti da je to 24. najzastupljeniji element u Zemljinoj kori. Po nekim aspektima, cink je hemijski sličan magnezijumu – oba elementa imaju samo jedno oksidaciono stanje I njihovi joni su slične veličine su slične veličine.

Cink je esencijalni mineral koji je prirodno prisutan u nekim namirnicama, u neke se često dodaje i dostupan kao dodatak ishrani. On je uključen u brojne aspekte ćelijskog metabolizma. Potreban je za katalitičku aktivnost oko 100 enzima i igra bitnu ulogu u jačanju imunog sistema, pomaže sintezi proteina, pomaže pri zarastanju rana, sintezi DNK, i deobi ćelija. Cink takođe podržava normalan rast i razvoj tokom trudnoće, detinjstva i adolescencije i neophodan je za pravilnu funkciju čula ukusa i mirisa. Dnevni unos cinka je neophodan za održavanje stabilnog stanja jer telo nema specijalizovani sistem za skladištenje cinka.

Cink Hemijski Element

Cink oksid

Cink oksid je beli praškasti mineral koji ima jako široku primenu. Često ga nalazimo u proizvodima za zaštitu od sunca, kozmetičkim proizvodima, proizvodima protiv osipa i svraba, za isušivanje i zaceljivanje rana i slično.

Pošto cink oksid nije rastvorljiv u vodi, ne može se primenjivati u obliku rastvora. Obično je potrebno kombinovati ga sa neaktivnim sastojcima kao što je pčelinji vosak, da bi se napravili proizvodi kao što je krema za sunčanje.

Takođe, nanočestice se koriste u izradi krema za sunčanje sa titanijum dioksidom i cink oksidom. Ovaj oblik omogućava brzo upijanje u vašu kožu što ove kreme čini mnogo prijatnijim za primenu u odnosu na lepljive, bele kreme za sunčanje iz prošlosti.

Cink u hrani

U nastavku teksta ćemo vam predstaviti 10 namirnica koje predstavljaju odličan izvor cinka:

Ostrige

Ova školjka sadrži i do 5,5 mg cinka u jednoj jedinki. Sa veoma niskim nivoom kalorija i puno drugih vrednih minerala poput vitamina B12 i selena, ove školjke su odlične za jačanje imuniteta.

Rakovi i drugi morski plodovi

Rak i jastog su odlični izvori cinka. Morski plodovi su takođe odličan dodatak svakoj ishrani koja je zdrava za srce.

Crveno i belo meso

Govedina, svinjetina i piletina nisu samo pune proteina, već pružaju i pristojnu količinu cinka. Za najhranljivije komade, izaberite nemasno meso. Samo 1 šolja seckanih pečenih pilećih prsa bez kože ima 2,13 mg cinka. To čini piletinu dobrim izvorom minerala.

Jaja takođe sadrže cink — oko 0,6 mg po jajetu, pa pojedite jedno danas da biste optimizovali nivoe hranljivih materija.

Ako ste vegetarijanac ili vegan, istraživanja pokazuju da i dalje možete dobiti dovoljno cinka ako pažljivo planirate ishranu. Uz to, budite pažljivi u vezi sa tim. Napominjemo da će ljudima koji su na ovoj biljnoj ishrani možda trebati 50 odsto više cinka od preporučenih količina.

Pečurke

Da li ste znali da hranljivo povrće poput pečuraka, spanaća, brokolija, kelja i belog luka sadrži cink, kao i druge vitalne vitamine i minerale? Jedna šolja narezanih sirovih pečuraka sadrži 0,36 mg cinka. Kelj nudi otprilike istu količinu (0,3 mg) u 1 kuvanoj šoljici.

Dodavanjem ovih namirnica u vašu ishranu dobićete dodatnu dozu cinka bez dodavanja mnogo kalorija dnevnom ukupnom iznosu. Pečurke imaju vrlo nisku kalorijsku vrednost, plus odličnu količinu riboflavina vitamina B.

Hrana Bogata Cinkom

Orašasti plodovi i semenke

Sledeći put kada budete pripremali salatu, ubacite pola šolje semenki bundeve ili pinjola za dodatnu hrskavost. Oni će obezbediti vašem organizmu dodatnih 2,17 mg (odličan izvor) i 1,8 mg (dobar izvor), cinka respektivno,

Orašaste plodove najbolje je nabaviti što svežije moguće sa obližnje pijace ili ih možete kupiti i u prodavnicama zdrave hrane. Probajte da pospete indijske oraščiće, pekan orahe ili kikiriki (tehnički mahunarke) na jogurt ili ovsene pahuljice sa niskim sadržajem masti ili bez masti, kako biste ovaj obrok obogatili cinkom.

Ukoliko još niste probali čia semenke, a želite da povećate unos cinka, sada je pravo vreme za njih. One su takođe dobar izvor – pola šolje obezbeđuje oko 1,3 mg minerala.

Cinkova pasta

Cinkova pasta ostvaruje protektivno dejstvo na kožu formiranjem barijere koja štiti od iritirajućih agenasa i vlage, zahvaljujući prisustvu cink-oksida i talka.

Cink-oksid na mestu primene deluje umirujuće na kožu i pruža joj zaštitu od negativnih spoljašnjih uticaja. Takođe, poseduje i blago adstrigentno delovanje, dok talk u preparatu deluje kao adsorbens.

Cink pasta i krema vam može biti od koristi pri zasušivanju rana, za lečenje pelenskog osipa, lečenje herpesa i slično. Cink krema se obično primenjuje pri svakoj promeni pelena sve dok crvenilo ne nestane. Da bi se sprečilo pojavljivanje pelenskog osipa, cink oksid se obično primenjuje svakodnevno. Za najbolje rezultate, obavezno često menjajte pelene svoje bebe i održavajte područje čistim i suvim.

Srecna Beba

Neke važne napomene prilikom korišćenja ovih proizvoda:

  • Važno je da se ovaj proizvod koristi ili daje tačno onako kako je preporučio Vaš lekar ili farmaceut;
  • Čuvajte ovaj proizvod na sobnoj temperaturi, zaštitite ga od svetlosti i vlage i držite van domašaja dece;
  • Ne bacajte lekove u otpadne vode (npr. u umivaonik ili u toalet) ili u kućno smeće. Pitajte svog farmaceuta kako da odložite lekove koji više nisu potrebni ili su im istekli

Cink i selen

Cink i selen odlično rade zajedno, stvarajući ono što je u biologiji poznato kao sinergijski efekat. Sinergijski efekat je kada interakcija između hemijskih supstanci izaziva efekat koji je veći od zbira pojedinačnog efekta bilo koje od supstanci.

Prvo, cink podstiče imunitet kroz direktne, indirektne i antioksidativne mehanizme, jer je ključan za razvoj i pravilno funkcionisanje ćelija koje su odgovorne za imunitet organizma kao što su makrofagi – velike ćelije koje se nalaze u tkivima ili kao bela krvna zrnca kada dođe do infekcije. Kada vam nedostaje cink, vaše telo nije u stanju da proizvodi zdrave nove ćelije, što dovodi do nižeg imunološkog sistema usled manje količine ćelija koje se bore protiv virusa i infekcija. Pored toga, nedostatak cinka ne samo da ugrožava imunitet, već i vodi imuni sistem ka zapaljenskom stanju.

Zatim imamo selen, koji deluje kao važan antioksidans u organizmu, smanjuje upale i jača imunitet, a sprečava i mutaciju virusa i pojavu novih visokopatogenih sojeva. Iako je nedostatak selena retkost i uglavnom se primećuje kod pacijenata starijih od 60 godina, važno je da se pobrinete da obezbedite odgovarajući unos i da ga telo pravilno apsorbuje ako ne želite da izgubite njegove imunološke prednosti.

Nedostatak cinka ili selena može uzrokovati gubitak kose, umor, višak kilograma, kratak dah i veći rizik od raka, respiratornih problema i oboljevanja od svakodnevnih virusa i infekcija.

Dodavanje ova dva minerala je veoma preporučljivo, posebno zajedno, jer međusobno pojačavaju dejstvo, a sa tim jačaju i imuni sistem, smanjujući rizik od bolesti i infekcija, kao i rizik od komplikacija u slučaju da se razbolite.

 

 

Ukoliko imate problema sa nedostatkom cinka i želite da nam postavite neko određeno pitanje, možete nam pisati na marketing@esensa.rs

Naš tim farmaceuta će vam rado odgovoriti!

Vaša Esensa!