Zdrave desni za zdrav osmeh!

Održavanje higijene usne duplje zahteva konstantnu negu. Nažalost, to ponekad nije dovoljno i dešava se da nam se pojave lezije koje se nazivaju afte.

Afte ili ranice u ustima se pojavljuju gotovo kod svakog čoveka, u različitim životnim dobima i okolnostima. Kada se identifikuju, treba odmah utvrditi njihov razlog.

Aftin Gel Banner 2

Naime, uzrok afti je uglavnom posledica pada imuniteta, a razlozi za njihovo formiranje mogu biti poprilično šarenoliki. Od lokalne traume nakon vađenja zuba, preko stresa, hormonskih uticaja i alergije, pojave neke bolesti, manjka određenih vitamina, do nehigijene usta.

Pored navedenog, afte se javljaju i zbog nekih kožnih bolesti, bolesti organa za varenje, kardiovaskularnih bolesti, bolesti vezivnog tkiva i sl. Bolest koja može biti okidač afti je i leukemija, a takođe i hemioterapija i zračenje.

Afte se javljaju uglavnom u periodu od jedne sedmice do 10 dana, sazrevajući i nestajući. Teže forme afti mogu se zadržati i duže, a simptomi su lako vidljivi.

 

Afta – kako je prepoznati?

Afta u doslovnom prevodu sa grčkog znači „čir na ustima“. Većina afti pojavljuje se na epitelnim površinama u ustima, svugde gde je mekana sluzokoža, od krajnika i usne duplje, preko jezika do unutrašnje strane gornje ili donje usne, na desnima, unutar obraza, pa katkad i na spoljnjoj ivici usne.

Afte nekada izazivaju i iscrpljujući bol, a ukoliko ih je više, mogu napraviti proces koji dovodi do gubitka apetita i gubitka težine zbog neuhranjenosti, što je poprilično redak slučaj.

 

Vrste afti

Male afte – Ovo je najčešći tip afti. Male su (ispod 1 cm) i ovalnog oblika sa crvenom ivicom. Iako mogu biti bolne, nisu zarazne niti povezane sa nekom drugom bolešću. Prolaze u periodu od 7 do 10 dana.

Velike afte – Ovaj tip afti je malo teži oblik prethodnih. To su veće afte (preko 1 cm) i značajno dubljeg prodora u sluzokožu. Zbog toga je zarastanje rana duže, može trajati i do 6 nedelja. U nekim slučajevima, moguća je i pojava povišene temperature.

Herpetiformne afte – Ovu vrstu karakteriše veliki broj manjih oštećenja (10-100) koje čine jedan klaster ili formiraju čir. Mogu biti izrazito bolne. Obično se javljaju kasnije u životu. Zarastanje rana traje između jedne i dve nedelje.

 

Lečenje afti

Bez obzira na to o kakvoj afti je reč, u borbi protiv njih se efikasno može koristiti Aftin gel.

Aftin Gel Banner

Aftin gel je formulisan na prirodnoj bazi, u bioadhezivnoj podlozi, što pruža maksimalni učinak. Trenutno ublažava bol i smanjuje simptome upale sluzokože usne duplje. Aftin gel pospešuje zarastanje erozija stimulišući epitelizaciju. U bioadhezivnu podlogu Aftin gela inkorporirano je čak pet prirodnih sastojaka.

Hijaluronska kiselina, u obliku natrijum hijaluronata, ispoljava protektivno dejstvo na oštećenu sluzokožu jer formira zaštitnu barijeru ali i doprinosi ubrzavanju obnavljanja tkiva i smanjenju otoka. Formiranjem zaštitnog sloja na oštećenoj sluzokoži, natrijum hijaluronat štiti izložene nervne završetke od dalje iritacije, što rezultira ublažavanjem bolnih senzacija.

Etarsko ulje karanfilića u Aftin gelu efikasno ublažava bol, dok propolis i ulje čajevca ispoljavaju antimikrobno dejstvo, sprečavajući razvoj i širenje infekcije.

Aloe vera, poznata po svojim regenerativnim i umirujućim svojstvima doprinosi bržem zaceljenju nastalih promena.

Pakovanje je u dve tube sa aplikatorom.

Pazite na svoje desni – čuvajte Vaš osmeh!