Zašto je cimet važan za zdravlje?

Zbog jedinstvenog mirisa i ukusa, cimet je jedan od najpoznatijih egzotičnih začina u svetu. Koristi se u pripremi raznih tradicionalnih specijaliteta, kolača, kompota, kao i za aromatizovanje napitaka, jer im upravo ovaj specifičan dodatak daje bogat i istančan ukus.

Da je poseban pokazuju i stari rukopisi zabeleženi 2000. godina p.n.e. Dokazi ukazuju na to da je dugo bio statusni simbol u celom antičkom svetu, i da je njegova cena, uprkos širokoj upotrebi, bila veća i od cene zlata. Pored pripreme jela sa najekskluzivnijih trpeza, antički narodi su cimet koristili za izradu parfimisanih vodica, mirisnih ulja, ali i lekova koje su najveći medicinski autoriteti tog vremena smatrali veoma moćnim. Od cimeta se navodno pravilo čudesno vino čija je samo jedna kap davala telu boju zlata i smatralo se eliksirom mladosti.

Taj stav je kasnije dobio i svoju naučnu potkrepljenost jer je ustanovljeno da su supstance koje sadrži ulje cimeta, cinamal aldehid i eugenol, veoma moćni antiseptici. U novije vreme pokrenuta su raznorazna istraživanja kojima se došlo i do drugih velikih otkrića, zahvaljujući kojim cimet, danas, ima široku upotrebu, ne samo u kulinarstvu, već i u lekovite svrhe. Preporučuje se, pre svega, kao pomoć kod pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2, jer doprinosi snižavanju i održavanju nivoa šećera u krvi. Ova efikasnost je posledica toga što poboljšava apsorpciju glukoze, dovodeći do maksimalne fosforilizacije insulinskih receptora, sa jedne strane, i aktivacije sinteze glikogena, sa druge strane. Kliničke studije su pokazale da utiče na snižavanje nivoa triglicerida i ukupnog holesterola, HDL i LDL holesterola. Pored toga, doprinosi smanjenju probavnih smetnji, nadimanja, povraćanja i reguliše varenje. Zbog visokog sadržaja cimetaldehida, ima snažno antigljivično svojstvo, a deluje i kao prirodan antibiotik, koji je pokazao visoku efikasnost u inhibiciji rasta bakterija, uključujući gram pozitivne bakterije i gram negativne bakterije. Takođe, cimet sadrži salicilate koji snižavaju temperaturu i deluju protivupalno, zbog čega se koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripa, kod bolova u mišićima i oslabljene cirkulacije u ekstremitetima. Zahvaljujući protivupalnim svojstvima, preporučuje se ženama u svim starosnim dobima, kako za ublažavanje menstrualnih, tako i kod tegoba u periodu menopauze.

Navodeći sva njegova pozitivna dejstva na organizam, dolazimo do zaključka da je cimet mnogo više od začina. Pored toga što daje bogat ukus raznim specijalitetima, pruža i niz zdravstvenih pogodnosti, čak i više nego što smo mogli pretpostaviti. Ali da bi ispoljio svoje terapijsko dejstvo, stručnjaci tvrde da nije dovoljno samo posuti ga po hrani, već je potrebna i dodatna suplementacija, naročito kod osoba sa povišenim vrednostima šećera u krvi ili kod onih koji imaju digestivne tegobe.

Naša preporuka su Protect Cimet tablete, koje u svom sastavu sadrže 360 mg cimeta u prahu. Potražite ih u apotekama, da biste bili sigurni da ćete dobiti upravo ovaj preparat koji u sebi ima optimalna lekovita svojstva ovako važnog sastojka za očuvanje zdravlja.