Značaj vode za telo

Zena Voda EsensaDa li ste znali da je naš organizam u proseku sačinjen od 60% vode (u litrima, to je između 35 i 50l)? Ovako visok procenat govori o njenom značaju  i važnosti svakodnevne hidratacije. Tačan procenat vode zavisi od godina, ali i proporcije mišićnog prema masnom tkivu (jer mišići sadrže više vode nego masti). Iako voda ne sadrži kalorije i hranljive materije, ona je neophodna za život.

Možemo nedeljama živeti bez hrane, ali bez vode tek nekoliko dana. Organizam ne zadržava višak vode i zato je važno svakodnevno potrebno unositi odgovarajuću količinu, kako bismo zadržali dobro zdravlje.

Vodu gubimo na više načina, u telesnim procesima kao što je znojenje, disanje, mokrenje, kijanje, kada je visoka telesna temperatura, za vreme velikih vrućina, za vreme rekreacije i vežbanja. Deo vode, telo dobija iz namirnica a drugi deo je potrebno uneti u tečnoj formi. Ne zaboravite da napici kao što je kafa sadrže kofein, a on dehidrira telo. Voćni sokovi hidriraju ali imaju i veći broj kalorija pa je potrebno i o tome voditi računa. Zato je najidealnije piti samo vodu.

Jabuka Voda EsensaDa li ste znali da voda smanjuje apetit? Prema tome, što više vode pijete, manja će vam količina hrane biti potrebna.

Na šta još voda utiče?

Voda učestvuje u građi ćelija, utiče na regulisanje temperature, detoksikuje organizam (kroz urin i feces), ima ulogu u varenju, nephodna je komponenta mnogih biohemijskih reakcija, podmazuje zglobove, daje elastičnost i vlažnost koži. Voda čuva vaše bubrege, diže nivo energije i ubrzava metabolizam. Starenjem se metabolizam usporava pa je potrebno unositi još više vode/tečnosti.

Hidratacija

Onog trenutka kada osetimo žeđ, organizam je već dehidrirao. Kao posledica svakodnevne dehidratacije, javljaju se različite posledice koje možemo primetiti, pa to između ostalog može biti suva kosa, koža, lomljivi nokti, celulit, perut, suve i ispucale usne.

Kada se smanji količina vode u organizmu za 2%, počinjemo da osećamo umor, kada je za 9% smanjen, nastupaju različiti zdravstveni problemi.

Voda EsensaZato je važno…

Kako ne biste zaboravljali da pijete vodu, kao idealan podsetnik može poslužiti flašica vode. Svakodnevna hidratacija će vam poslužiti kao najjednostavniji a najefektniji beauty tretman, što je posebno važno pripadnicama nežnijeg pola.

Značaj vode za naše zdravlje i opšte stanje organizma, zaista je nemerljiv. Zato bi odrasla osoba trebala da pije između dva i tri litra tečnosti svaki dan.

Koliko vode pijete Vi?