Zdrava navika

Zašto kažemo fiziološki, a mislimo na rastvor morske soli?

Godišnje se u apotekama širom Srbije proda više stotina hiljada bočica sprejeva na nos, na bazi rastvora morske soli. Buđenju svesti o tome koliko je važna higijena sluznice nosa i održavanje prohodnosti gornjih disajnih puteva, doprineli su mediji, ali su značajnu ulogu u tome imale i kolege farmaceuti i lekari, kako specijalisti ORL i lekari opšte prakse, tako i pedijatri koji su kroz stalnu edukaciju roditelja, uspeli da istaknu važnost redovog ispiranja nosića kod dece, rastvorima morske soli.

Iako se čini da su blagodeti morske soli i rastvori koji ih sadrže, dobro poznata tema, pacijenti i dalje iznova postavljaju nekoliko istih pitanja, koja su za njih nedoumice i strepnje.

Zato će ovaj tekst biti izvesni Vodič kroz pitanja i odgovore na ovu uvek aktuelnu temu:

 

Da li je rastvor morske soli isto što i fiziološki rastvor?

Za razliku od fiziološkog rastvora, koji predstavlja 0,9% rastvor natrijum hlorida, rastvor morske soli sadrži preko 80 minerala. Osim natrijumom, morska so je bogata magnezijum, cinkom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, fluorom, manganom i dr. Sinergistički efekat ovih elemenata, doprinosi sveukupnom blagodetnom dejstvu morske soli na sluznice, kožu, imunitet, proces disanja. Morska so se ponaša i kao blagi prirodni antiseptik, antioksidans i antimikotik.

 

Da li su rastvori morske soli ustvari morska voda, spakovana u bočice?

Morska so nastaje isparavanjem morske vode. Sam proces izgleda tako što se morska so u rano proleće pusti u specijalno dizajnirane bazene. Tokom proleća i leta, voda ispari i na dnu bazena ostaje morska so. U jesen se ta so sakuplja, kroz proces koji se naziva „berba soli“. Kako se radi o isključivo prirodnom procesu nastanka, bez ikakvih dodatnih obrađivanja, svi korisni sastojci morske soli ostaju sačuvani i ona je zapravo ono najbolje što nam morska voda pruža.

 

U čemu je razlika između izotoničnog i hipertoničnog rastvora morske soli?

Razlika između izotoničnog i hipertoničnog rastvora morske soli je u koncentraciji rastvorenih mineralnih soli. Koncentracija mineralne soli u izotoničnom rastvoru je 0,9%, dok je u hipertoničnom veća, i iznosi najčešće od 2,2 do 3,7%. Dok se izotonični rastvori morske soli preporučuju za svakodnevnu higijenu i vlaženje sluznice nosa, hipertonični rastvori pomažu dekongestiju zapušenih nosnih šupljina putem prirodnog mehanizma osmoze, uspostavljajući na taj način ponovnu prohodnost disajnih puteva i pravilno nosno disanje.

 

Da li veća koncentracija soli u hipertoničnom rastvoru znači i bolji efekat kod prekomerne sekrecije i zapušenog nosa?

Da. Što je koncentracija soli u rastvoru veća, osmotski pritisak je veći, samim tim će se brže i efikasnije razrediti gusti sekret i omogućiti njegovo lakše eliminisanje, a ujedno će se sluznica nosa umiriti i gornji disajni putevi će opet biti prohodni.

 

Da li deca smeju da koriste i izotonični i hipertonični rastvor morske soli?

Da. Kod dece je podjednako bezbedna primena obe vrste rastvora morske soli. Redovnom čišćenjem nosnih šupljina kod dece, pomoću rastvora morske soli, eliminiše se nakupljena sluz i nečistoće sadržane u njoj, na taj način se sprečava najpre infekcija nosa, a sekundarno i infekcije grla i uha, kao i komplikacije koje ih prate.

 

Koliko dugo sme da se koriste hipertonični rastvor?

Za razliku od dekongestivnih kapi i sprejeva za nos (vazokonstriktora), čija se primena preporučuje ne duže od 3 do 5 dana, ne postoje posebna ograničenja za primenu hipertoničnog rastvora morske soli, jer on ne oštećuju sluznicu nosa i ne dovodi do pojave tolerancije.

 

Hoću li se „navući“ na rastvor morske soli?

Nisu poznati slučajevi „zavisnosti“ od rastvora morske soli, ali kako su ovi rastvori bezbedni za svakodnevnu primenu, ne oštećuju sluznicu i ne dovode do pojave tolerancije, sve i da se stvori neka rutina u korišćenju ovog tipa proizvoda, to neće biti „zavisnost“, već zdrava navika.

 

Koji sprej rastvor morske soli da izaberem, za najbolji efekat?

Onaj koji u sebi nosi: Snagu mora!