Zdrava navika za zdrav nosić

Beba Marisol Jet VecaKako pomoći mališanima kada ih muči zapušen nosić?

Otežano disanje kod beba česta je pojava jer su nosni kanali vrlo uski i osetljivi. Začepljen nosić može znatno otežati čak i najosnovnije aktivnosti, zbog čega roditelji moraju biti strpljivi i edukovani da pravilno sprovode higijenu nosa kod svojih najmlađih, održavajući ga čistim i prohodnim.

Zbog čega je bebi zapušen nos?

Najčešći uzročnik zapušenog nosa kod beba su različite virusne infekcije, odnosno, različite vrste mikroorganizama. Nosna sluznica je prijemčiva za njih, oni se tu lako nastane i brzo razmnožavaju. Otežavajući faktor je bebin nezreo odbrambeni mehanizam koji ne može da zaštiti organizam od čestica i uzročnika infekcija u udahnutom vazduhu. Kod beba koje delimično ili uopšte ne sisaju postoji dodatna sklonost ka čestim prehladama, naročito u zimskom periodu. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da suv vazduh koji je posledica grejne sezone, takođe može dovesti do disajnih tegoba, a to naročito smeta bebama koje u prvim mesecima života znaju i mogu isključivo disati na nos.

 Kakve posledice mogu da se jave?

Bebe sa zapušenim nosićima slabije uzimaju hranu, loše i nemirno spavaju, a otežano disanje ih dodatno čini nervoznim, zbog čega mogu češće i plakati, što povećava količinu sluzi u nosu. Ukoliko je nosić duži vremenski period zapušen, može doći i do većih komplikacija i zapušenja Eustahijevih tuba (izvodnih kanala srednjeg uha). Kada se one zatvore, prestaje i normalno isticanje sekreta koji iz šupljine srednjeg uva odlazi u grlo. Ovaj sekret se tada nakuplja u srednjem uvu, stvarajući idealne uslove za razvoj bakterijske infekcije. Na bubnoj opni se nalazi veliki broj nervnih završetaka koji su odgovorni za bol i dodatnu uznemirenost deteta.

 Kako pomoći bebi sa zapušenim nosićem?

Roditelji, iako zabrinuti i u nedoumici da li je zapušen nos posledica suvog vazduha ili virusne infekcije, mogu da pomognu bebi tako što će adekvatno održavati higijenu nazalne sluznice uz pomoć izotoničnih ili hipertoničnih rastvora. To je najbolji način za eliminisanje nakupljene sluzi i nečistoća koje vazduhom ulaze u nosni hodnik, a među kojima su i potencijalni infektivi. Višak sekreta se može odstraniti i uz pomoć pumpice sa sisaljkom, ali je zato važno najpre upotrebiti rastvor za ispiranje, kako bi postojeći sekret najpre razmekšao, da bi se potom lakše odstranio. Predlaže se i redovno provetravanje i održavanje vlažnosti prostorije u kojoj bebe spavaju.

 Kako se koriste izotonični i hipertonični rastvori?

Prilikom primene rastvora, bebinu glavu treba postaviti u stranu kako bi se izbeglo slivanje sadržaja niz grlo ka dušniku (zbog čega bi beba mogla da se zakašlje ili zagrcne). Preporučuje se ispiranje nosića pre spavanja, po potrebi i pre svakog obroka, a NIKAKO posle, kako bi se izbeglo bljuckanje i povraćanje do kog bi moglo doći nakon obroka.

 Kada koristiti izotonične a kada hipertonične rastvore?

Dok se izotonični rastvori preporučuju za redovno vlaženje sluznice nosa, hipertonični rastvori pomažu dekongestiju zapušenih nosnih šupljina putem prirodnog mehanizma osmoze, omogućavajući razređivanje gustog sekreta i njegovo lakše eliminisanje. Dakle, izotonične rastvore treba koristiti za svakodnevnu higijenu, kao i preventivno, dok hipertonične u slučaju već zapušenog nosa ili ako je iz bilo kog drugog razloga poremećena normalna fiziološka funkcija nosne sluzokože,

Koji su najbolji hipertonični preparati?

Izuzetno su praktični, jednostavni i laki za upotrebu hipertonični preparati u vidu spreja. Na tržištu postoje inovativni proizvodi na bazi prečišćene morske vode, sa posebno dizajniranom mlaznicom tj. „vrhom spreja“ koji ne dozvoljava prekomerni prodor aplikatora u bebin nosić. Ovakav način aplikacije ih čini ujedno najefikasnijim i najbezbednijim sredstvima u otpušavanju zapušenog bebinog nosića.

Naša preporuka:

MARISOL® Jet i MARISOL® Strong Jet hipertonični sprejevi za nos sa morskom vodom, jer  predstavljaju potpuno prirodne nazalne dekongestive koji snažno hidriraju nazalnu sluznicu i pomažu čišćenje nosnih šupljina. Procenat NaCl u MARISOL® Jet i MARISOL® Strong Jet sprejevima za nos je 2,2% i upravo ova koncentracija soli obezbeđuje moćan osmotski efekat kojim se uklanja višak tečnosti iz sluznice nosa i posledično smanjuje otok nazalne mukoze, što rezultira olakšanim disanjem.

Marisol Jet I Strong Jet

Koliko dugo mogu da se koriste MARISOL® Jet i MARISOL® Strong Jet?

Za razliku od dekongestivnih kapi i sprejeva za nos (vazokonstriktora), čija se primena preporučuje ne duže od 3 do 5 dana, MARISOL® Jet i MARISOL® Strong Jet hipertonični sprejevi su potpuno BEZBEDNI za produženu primenu. Posebna i kvalitetna tehnologija proizvodnje NE UKLJUČUJE konzervanse a ni druge štetne materije, već samo prečišćenu morsku vodu poreklom iz zaliva Kankal u Francuskoj koja se odlikuje izuzetno visokom čistoćom i kvalitetom (Klasa A). Zato NE postoje ograničenja u trajanju primene, mogu se primenjivati više puta na dan, po potrebi.

 Da li sme beba da koristi MARISOL® Jet iako ima nepunih godinu dana?

S obzirom da su ovi sprej rastvori po svom sastavu i načinu aplikacije potpuno bezbedni, ne oštećuju i ne iritiraju osetljivu nosnu sluzokožu, može ih koristiti i najmlađa populacija. MARISOL® Jet sa delikatnim raspršivanjem može se koristiti svakodnevno i pogodan je za primenu kod beba već od 3. meseca i dece, dok je MARISOL® Strong Jet sa raspršivanjem optimalne jačine i mlazom u vidu gejzira namenjen deci od 3. godine i odraslima.

Kada je nosić čist, beba pravilno diše, lepo se hrani i mirno spava. A kada beba ima kvalitetan san, tada je cela porodica naspavana i srećna 🙂