Zašto je važan magnezijum?

Danas, nije retkost da čujemo ili pročitamo o nekom od mnogobrojnih korisnih efekata vitamina i minerala, jer u organizmu gotovo da nema reakcije u kojoj ne učestvuje neki od njih. Nažalost, nisu retke ni teme koje povezuju upravo njihov nedostatak sa nastankom mnogih bolesti i neravnoteža u organizmu. Zato se najviše pažnje posvećuje dovoljnom unosu vitamina C i kalcijuma, koji su od ključnog značaja za ljudsko zdravlje, ali je, takođe, vrlo važno obezbediti i dovoljne zalihe magnezijuma, jer je on esencijalni mineral potreban za pravilno funkcionisanje srca, nervnog i mišićnog sistema, i odgovoran je za rad više od 300 različitih enzima.

Pored toga, magnezijum reguliše proizvodnju energije u ćelijama, istovremeno štiti srce i krvne sudove, snižava nivo masti u krvi i ima bitnu ulogu u varenju hrane. Potreban je za apsorpciju kalcijuma sa kojim se ugrađuje u kosti i zube, zbog čega je neophodan u fazi rasta i razvoja, tokom trudnoće i u periodu dojenja, kao i za prevenciju osteoporoze. Potreban je za ravnotežu otpuštanja i prihvatanja serotonina iz moždanih ćelija, te deluje umirujuće, posebno u stanjima nesanice, anksioznosti, razdražljivosti, premora i simptoma koje prate PMS. Takođe, doprinosi regulaciji pH ravnoteže u telu i povećava hidrataciju ćelija kože.

A kako prepoznati da je potrebno povećati unos magnezijuma, kada se njegov nedostatak često i ne uoči?

Neki od simptoma koji mogu ukazati na njegov deficit su grčevi i slabost u mišićima, mučnina, česte glavobolje i migrene, poremećaji u srčanom ritmu i slično. Međutim, nije cilj čekati da se pojave određene tegobe, jer su statistike više puta pokazale da postoji veliki procenat odraslih osoba, a u poslednje vreme i sve više mladih koji pate od nedostatka magnezijuma. Ako uzmemo u obzir loše prehrambene navike i sve veći unos industrijski pripremljene hrane, nedostatak ovog važnog minerala zapravo je i očekivan.

Magnezijum hlorid gel joni za opuštanje je proizvod formulisan na bazi magnezijum hlorida, obogaćen etarskim uljima lavande i eukaliptusa. Zahvaljujući dobroj apsorpciji kroz kožu i sinergističkom efektu prirodnih sastojaka, dejstvo ispoljava odmah nakon primene i traje tokom celog dana. Magnezijum hlorid gel joni za opuštanje smanjuje ukočenost, bol u mišićima, grčeve i osećaj težine u nogama, te pogoduje starijima, kao i osobama koje se slabo kreću ili koje dugo sede, a najčešće na svom radnom mestu ispred kompjutera. Primenom na kožu, u predelu slepoočnica, ublažava glavobolju i migrenu, otklanjajući posledice nakupljenog stresa i napetosti tokom dana. Od naročitog je značaja kod aktivnog bavljenja sportom ili napornim radom. Preporučuje se njegova primena u trudnoći, kao i kod menstrualnih tegoba jer ima miorelaksantno dejstvo, pa je neophodan devojkama i ženama koje pate od dismenoreje.

Svakodnevnom transdermalnom primenom proizvoda Magnezijum hlorid gel joni za opuštanje, na najbrži način možemo obezbediti optimalnu količinu magnezijuma i tako zadovoljiti elementarne potrebe organizma. Prednost lokalne primene jeste u tome što se direktnim nanošenjem na kožu, ovaj važan mineral brže apsorbuje i potpuno iskorišćava, u mnogo većoj količini u odnosu na oralne formulacije.

Za najbolje rezultate, priuštite sebi i kupku sa Magnezijum hlorid gel jonima za opuštanje. Idealna je za veče, pre spavanja, jer deluje umirujuće, naročito nakon napornog dana, kada je potrebno rasteretiti i telo i um.