Upala uha i kako je izlečiti?

Kako prepoznati simptome upale uha?

Primarni znakovi su svrab i peckanje u uhu, a kasnije se javlja bol koja se pojačava usled pritiska na uho, otvaranjem usta ili zvakanjem. Neretko, tegobe prati i slabiji sluh, kao i sekret iz uha. Do naglog zapaljenja srednjeg uha obično dolazi jednostrano, putem skupljanja prljavštvine i sekreta u šupljini uha,koji u kasnijoj fazi nolesti prelazi u gnojni sadržaj. U većini slučajeva, akutna upala srednjeg uha se javlja kod male dece u prve dve godine života, zato što ovo zapaljenje nastaje širenjem infekcije kroz Eustahijevu tubu koja je u stvari spona između srednjeg uha i gornjeg sprata ždrela. Kod male dece Eustahijeva tuba je kratka,horizontalno postavljena i mlitave hrskavice,do sedme godine starosti, zbog toga je mogućnost širenja ove infekcije kod dece veća, nego kod odraslih osoba, a time se kod njih ova infekcija češće i javlja.

Lečenje često podrazumeva upotrebu antimikrobne terapije, ali ključ leži u preventivi. Adekvatna higijena ušiju je veoma važna jer sprečava nagomilavanje cerumena i razvoj mikroorganizama.

<img src=”Upala uha.jpg” alt=”Zena sa simptomima upale uha”/>

Upala uha na moru

Plivačko uho ili otitis externa je infekcija spoljašnjeg ušnog kanala. Najčešće je uzrokovana vodom u uhu zaostalom nakon plivanja ili ronjenja. Zadržana voda u uhu zapravo oštećuje kožnu barijeru spoljašnjeg ušnog kanala, te bakterije lako prodiru i nesmetano se razmnožavaju, što dovodi do pojave prvih simptoma „plivačkog uha“ – svraba, crvenila i bola. Takođe, suva koža ili ekcem, ćesto korišćenje slušalica ili slušnih aparata predstavljaju faktore koji mogu povećati rizik od nastanka infekcije.

<img src=”More.jpg” alt=”Morska voda/>

Kako preventirati nastanak upale spoljašnjeg uha?

Važno je, za početak, da izbegavamo čišćenje ušiju pamučnim štapićima, kako ne bi oštetili kožu spoljašnjeg slušnog kanala i stvorili mogućnost za prodor bakterija i gljivica. Najjednostavnije je da uši nakon svakog kupanja osušimo mekim peškirom ili zabacimo glavu na stranu, kako bismo odstranili zaostalu vodu. Dodatno, savjetujemo upotrebu preparata koji oblažu kožu spoljašnjeg slušnog kanala i pomažu proces samočišćenja, a pritom ne remete prirodne zaštitne mehanizme uha.

U te svrhe, posebno su formulisani Oto Perfect sprej preparati, koji deluju preventivno i mogu se koristiti svakodnevno, u cilju održavanja redovne higijene, ili kao deo terapije (uz antibiotike, antimikotike). Posebnu pogodnost predstavlja njihova jednostavna aplikacija i bezbednost primene, čak i kod najmlađih.

<img src=”Oto perfect.jpg” alt=”Oto perfect sprej kod upale uva”/>

Kada se preporučuje primena Oto Perfect preparata

Oto Perfect aqua acida sprej za uši, sa jedinstvenom kombinacijom acetatne kiseline, izopropil alkohola i pantenola, idealan je za prevenciju i tretman „plivačkog uha“. Posebno se preporučuje kod plivača, ronilaca i osoba koje su sklone infekcijama spoljašnjeg ušnog kanala jer poseduje trostruko dejstvo – efikasno eliminiše vodu zadržanu u uhu, stvara pH sredinu nepovoljnu za rast mikroorganizama i regeneriše i štiti kožu spoljašnjeg ušnog kanala.

Oto Perfect olive oil sprej za uši predstavlja jednostavno i efikasno rešenje iz prirode za zdrave uši. Maslinovo ulje farmaceutskog kvaliteta omekšava cerumen i olakšava njegovo uklanjanje. Etarska ulja čajevca i nane ispoljavaju antimikrobno i protivupalno dejstvo, dok vitamini A i E stimulišu epitelizaciju iritiranih delova ušnog kanala. Osim za uklanjanje viška ušnog voska, sprej je namenjen za preventivnu primenu, jer pospešuje prirodni proces čišćenja uha i sprečava nastanak ceruminoznog čepa.

I ovog leta Oto Perfect sprejevi čuvaju zdravlje vaših ušiju kako biste bezbrižno uživali u odmoru.

 

Vaša Esensa!