Udahnite život punim plućima

Zašto je važno održavati prohodnost gornjih disajnih puteva?

Kada sluznica nosa usled raznih bolesti, hirurških zahvata, lekova, ali primarno suvog klimatiziranog vazduha ne može održavati svoju funkciju – uzročnicima bolesti olakšan je ulazak u organizam. Stoga je veoma važno održavati higijenu nosa, naročito kod male dece i novorođenčadi.

Nos je početak respiratornog sistema. On obavlja mnogo važnih funkcija kao što su disanje, kondicioniranje i filtracija vazduha, funkcija čula mirisa, imunološku funkciju. Na nazalnoj sluznici nalazi se specijalizovani tip ćelija koje omogućavaju adekvatan muko-cilijarni klirens i eliminaciju svih nepoželjnih čestica sa nazalne sluznice. Vazduh prolazi kroz nos koji ga na taj način filtrira od čestica prašine i potencijalnih alergena, a nazalna površina vazduh zagreva i vlaži. Sekretorna antitela (IgA dimeri) u nazalnoj sluznici predstavljaju imunološku barijeru prodoru stranih tela. To je njegova protektivna uloga i zato je važno da nosna sluznica funkcioniše optimalno, kako bi nos mogao da obavlja sve svoje fiziološke funkcije. Ukoliko je neka od funkcija kompromitovana vrlo je verovatno da će doći do razvoja određenog oblika bolesti. Najčešće se radi o virusnim infekcijama, i to virusu influence.

Naročito je važno održavati redovnu higijenu nosne sluznice kod dece, jer je njihov organizam najosetljiviji na dejstvo potencijalnih infektiva i alergena iz vazduha. Redovnim ispiranjem nosnih šupljina eliminiše se nakupljena sluz i nečistoće sadržane u njoj, na taj način se sprečava najpre infekcija nosa, a sekundarno i infekcije grla i uha, kao i komplikacije koje ih prate.

Preporuka za pravilno održavanje higijene nosne sluznice

Najadekvatniji i najbezbedniji način je koristiti rastvore koji su izotonični, samim tim bezbedni sa aspekta njihove toničnosti i podnošljivosti, pH vrednosti i mikrobioloških onečišćenja za primenu kod najmlađih .
Pod ovim pojmom podrazumevamo izotonični 0,9%-tni rastvor natrijum hlorida. On ima fiziološku toničnost, optimalan pH, vlaži nazalnu sluznicu te ima mogućnost da ponovo uspostavi fiziološku funkciju cilija. Kada cilije obavljaju svoju funkciju, one osiguravaju odstranjivanje nečistoća koje vazduhom ulaze u nosni hodnik, a adekvatna vlažnost nosne sluznice omogućava i dobar muko-cilijarni klirens te eliminaciju svih čestica koje dete udahne, a među kojima su i potencijalni infektivi.

Prvi izbor i za nosić i za nos

Preporučuje se primena fiziološkog rastvora u pojedinačnim dozama za čišćenje i vlaženje sluzokože nosnih kanala u cilju svakodnevne higijene ili u slučaju prehlade, za uklanjanje viška sluzi, nečistoća i iritirajućih materija iz nosnih kanala i održavanja nesmetanog disanja u slučaju zapušenog nosa i pojačane sekrecije, kao i za čišćenje i čuvanje vlažnosti očiju i kapaka. Potrebno je izabrati proizvod dizajniran tako da se jednostavno može upotrebiti čak i na bebinim malim nozdrvama i osetljivom predelu oko oka.