Sve boje sunca

Zapitate li se ponekad, da li je istina ili mit da je sunčanje ne(zdravo)?

I vrapci na grani već znaju da je tokom izlaganja suncu, zaštita kože najbitnija. Odgovarajući preparati za zaštitu kože lica i tela od UVA/UVB i IR zračenja su na prvom mestu, ukoliko želite da ostanete zdravi.

Verovatno ste već čuli da sunčanje “prija” kostima, ukoliko je umereno, rano ujutru ili kasno popodne sa obaveznom zaštitom. Zbog sinteze vitamina D, dobro je i kao terapija kod osteoporoze ili reume. Ovaj vitamin ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u telu, doprinosi jačim kostima i zdravim zubima, jača mišićni tonus. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci veruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje hormona serotonina, koji nam obezbeđuje dobro raspoloženje. Svi se osećamo srećnije kada ima sunca i nije stvar samo u uživanju u lepom vremenu. Otkriveno je da sunce stimuliše i reguliše proizvodnju melatonina, hormona sna koji telo proizvodi. Naravno ne treba provoditi sate sunčajući se, ali naučnici se sve više slažu sa stavom da pored pušenja, gojaznosti i neaktivnosti postoji još jedan bitan faktor koji utiče na dužinu života – nedostatak sunca. Ipak, ova priča da je sunčanje zdravo za ceo organizam, važi samo onda kada mu tokom letnjeg perioda niste izloženi u periodu od 11h do 16h i koristite dobar antisolarni preparat, kako biste zaštitili kožu kao najveći organ.

Efikasna zaštita mora biti pogodna i za najosetljiviji tip kože i bez parabena. Pod uslovom da dodatno sadrži i ektoin*, onda smo sigurni da smo zaštićeni od iritacija u vidu crvenila, peckanja i svraba prilikom izlaganja kože suncu u kombinaciji sa morskom soli ili hlora iz bazena. BURЯA SPF 50+ mleko za lice i telo je preparat koji štiti kožu podjednako dobro i od UVA/UVB i od IR sunčevih zraka. Pogodan je za upotrebu cele porodice. Štiti osetljivu kožu od pojave fleka, crvenila i osipa, jer ima sve potrebne UV-A, UV-B i IR-A filtere. Kombinacija hemijskih i fizičkih mineralnih filtera u preparatu, ne ostavlja bele tragove na koži nakon nanošenja, jer sadrži organske i neorganske UV filtere, a ekstrakt matičnih ćelija planinske brusnice, štite od IR zraka. Zajedno sa ektoinom deluju antioksidativno, sprečavajući dodatno i fotostarenje kože i dehidrataciju. Dodatni aktivni sastojci su i ši buter, skvalan i vitamin E, koji preventivno štite kožu od iritacija. I što je podjednako važno, za one koji vole da se sunčaju i žele zavodljiv ten i ovog leta, formulacija obezbeđuje ravnomernu preplanulost, jer povećava količinu pigmenta kože, na bezbedan način. A zbog visokog potencijala zaštite od UVA/UVB i IR zraka i intenzivne hidratacije, preporučuje se za zaštitu dečije i osetljive kože odraslih.  

 

*Ektoin je prirodna supstanca izolovana iz jedne vrste bakterija koja preživljava pod ekstremnim uslovima UV zračenja, temperature i saliniteta, a stabilizuje svoje ćelije sintezom ektoina. Ova supstanca štiti imuni sistem kože i ostvaruje dugotrajan efekat hidratacije.