Sredstva protiv komaraca

Dosada, da li je i vama to prva asocijacija kada pomislite na komarce? Kada smo radili istraživanje na temu komaraca mnogi su išli korak dalje pa se čak izjasnili da su za njih komarci sinonim za dosadu.

 

Komarci – vrste i tipovi

Komarci pripadaju familiji Culicidae što na latinskom znači „mušica“ ili obični komarac“. Trenutno je nauci poznato oko 3.500 vrsta komaraca širom sveta. Njihovoj populaciji pogoduje topla klima, ali uprkos tome, oni nastanjuju i hladnije krajeve, tako da ih ima skoro svuda. Naravno, topliji krajevi su im omiljeni pa je u toplijim krajevima zastupljen i veći broj vrsta komaraca i kao a i sama populacija tih vrsti je veća

Svoju hranu uglavnom pronalaze u voću iz kog sisaju nektar, dok su neke vrste specijalizovane za sisanje krvi domaćina za kog se zakače kao paraziti. Međutim, postoje i vrste komaraca kod kojih krv uopšte nije na meniju, kao i vrste kod kojih se samo ženke hrane krvlju dok pripadnici muškog pola nemaju afiniteta prema takvom vidu ishrane. Kod vrsta koje sisaju krv žrtve su razne vrste kopnenih životinja, ptice, sisari, razne vrste vodozemaca, ponekad čak ribe i naravno, mi, ljudi.

<img src=”Komarac.jpg” alt=”Komarac na listu slikan izbliza”/>

Vrste (podfamilije) koje su značajne za razvoj medicine i veterine su:

  • Culicinae
    • Komarac žute groznice
    • Običan komarac
  • Anophelinae (gde spada i malarični komarac)

Zašto komarci ujedaju

Razlog sisanja krvi kod većine žena krije se u uspešnijem razmnožavanju. Nakon oplodnje ženke nekih vrsta sisaju krv kako bi uopšte imale uspešnu oplodnju jer su im proteini iz krvi domaćina neophodni za razmnožavanje, dok kod nekih vrsti, proteini iz krvi nisu neophodni ali dosta poboljšavaju rezultate oplodnje. Ti ujedi nisu bolni ali mogu ostaviti crvene pečate na koži što je najčešće slučaj i sa čim smo svi dobro upoznati. U najvećem broju slučajeva su bezopasni, ali neretko svojim ujedom mogu da prenesu i određene bolesti. Nešto više o bolestima koje komarci prenose ćemo vam reći u nastavku teksta.

Kada komarci napadaju, prvo traže žrtvu pomoću vida, koji je dosta dobar i prepoznaje širok spektar boja od kojih ih neke posebno privlače poput tamno plave boje (izbegavajte je tokom sezone komaraca). Nakon što uoče žrtvu u svom vidnom  polju, prelaze na miris. Ugljen dioksid je glavni krivac što vas je komarac ujeo, s toga su gojazni ljudi, pivopije, trudnice, posebno pogođena grupa.

Bolesti koje komarci prenose

Groznica Zapadnog Nila

Komarci su glavni prenosnici virusa Zapadnog Nila i dokazano je da oko 43 vrste komaraca su prenosioci ove bolesti. Simptome oseti svaka peta osoba, dok kod ostalih virus može proći bez ikakvih simptoma. Najčešći prenosioci su komarci iz roda Culex ali i komarci drugih rodova kao što su:  Aedes, aegypti, Aedes albopictus, Anopheles.  Ukoliko simptome bolesti ipak dobijete, oni se obično javljaju 3 do 14 dana nakon uboda komarca i možete ih naći u nastavku:

  • glavobolja
  • mučnina i povraćanje
  • otok limfnih žlezda (ređe)
  • ospe na grudima (ređe)

Malarija

Malarija je najprostranjenija u močvarnim područjima upravo jer je to idealno stanište njenog prenosnika – pripadnika tropskog roda komaraca pod nazivom  Anopheles. Geografski gledano, bolest je najzastupljenija u pojasu oko Ekvatora, a u svetu se svake godine zarazi i do 350 miliona ljudi od čega se smrtnim ishodom završi u oko 400.000 slučajeva,

<img src=”Prehlada.jpg” alt=”Devojka sa prehladom na krevetu”/>

Denga groznica

Denga groznicu uzrokuje virus dengue – RNA virus iz porodice flavividae. Njeni simptomi su bolovi u zglobovima i mišićima, temperatura, glavobolja i osip, u nekim slučajevima, ovi simptomi mogu se razviti i doći do denga šoka koji može biti smrtonosan. Svi komarci koji se zaraze ovim virusom, njegovi su doživotni prenosnici, a kao i kod malarije  Kod teže kliničke slike često može biti potrebna hospitalizacija.

Zika virus

Infekcija poznata kao Zika virus ili Zika groznica često prolazi bez težih simptoma slično kao kod Denga groznice. Za ovaj virus ne postoji specifićno lečenje, ali paracetamol i odmaranje će vam pomoći da otklonite simptome. Trenutno je veliki broj vakcina u fazi kliničkih ispitivanja. Ovaj virus najopasniji se onda kada se sa trudnice proširi na plod. To može da rezultira mikrocefalijom, promenama na plodu i drugim urođenim manama. Kod odraslih virus može, ali retko, rezultirati Guillain–Barré sindromom.

Pored ovih bolesti, komarci su često zaslužni i za Limfatička filarijazu i Chikungunya groznicu.

Zaštita od komaraca?

Postoje različiti načini da se zaštite od komaraca. Kod ovih dosada, preventiva je najbolji lako, zato je jako bitno da za početak u okolini vaše kuće isušite sve bare, močvare i slične vodene površine koje mogu da privuku komarce. Takođe, trudite se da izbegavate boje koje privlače komarce (pričali smo o njima u prethodnom delu teksta) poput tamno crne, tamno plave i crvene.

Trudite se da izbegavate pivo, naučnici su dokazali da su osobe nakon popijene flaše piva primamljiviji komarcima zbog povećanog ispuštanja ugljen-dioksida. Ako možete, izbegavajte kasne šetnje, pogotovo pored reke, jezera, bare i sl. jer su komarci u večernjim satima, kada im je vreme hranjenja, najaktivniji.

Da biste bili sigurni da ste zaštićeni od komaraca najbolje je da koristite zaštitu u vidu repelenata koji efikasno odbijaju komarce. Na tržištu postoje razni repelenti, a neki najkorišćeniji su:

<img src=”Xibiz Repelent.jpg” alt=”Repelent protiv komaraca”/>

 

Prirodni repelenti su formulisani bez alkohola, parfema i parabena, na bazi etarskih ulja, bosiljka, ruzmarina, lavande, pantenola, bisabola, vitamina E i limunove trave što ih čini sigurnim efikasnim i pogodnim čak i za osetljivu kožu dok repelenti sa ikaridinom mogu da vam pruže dodatnu zaštitu i protiv krpelja, muva i drugih insekata. Istraživanja su pokazala da je ikaridin podjednako efikasan (ako ne i efikasniji) od DEET-a, ali ne izaziva iritaciju koja se često javlja kod upotrebe DEET-a. I repelenti na prirodnoj bazi kao i sa ikaridinom, mogu se naći kako u gelu tako i u spreju protiv komaraca.