Kako da sprečite prve znakove prehlade koji remete san mališana

Svaki roditelj zna da je uloga o brizi deteta jedna od najlepših u životu, ali da uz neizmerno mnogo sreće i zadovoljstva, ona donosi i niz neprospavanih noći. San, ili preciznije rečeno – buđenje iz sna je najveći izazov sa kojim se susreće većina roditelja tokom prvih godina života svoje dece.

Roditelji su najsrećniji kada im deca spavaju dugim, okrepljujućim snom, ali do treće godine života, njihov nervni sistem je još uvek nezreo, pa je sasvim normalno i prirodno da se bude iz sna. Drugo, ukoliko je dete gladno ili žedno, ili je ružno sanjalo, i to može biti razlog buđenja. Takođe, može se desiti, da dete odjednom noću počne da kašlje i da mu se zapuši nosić. Razlog može biti to što se nalazi u prostoriji sa centralnim grejanjem ili klima uređajem, pa je vazduh u sobi suv, ili pak kreće neka respiratorna infekcija. U tom slučaju, veoma je korisno provetriti sobu, detetu u nosić ubrizgati izotonični rastvor morske soli i na grudi i leđa naneti malu količinu balzama na bazi etarskih ulja, za lakše disanje. Primena sintetskih lekova (mukolitika, antitusika i antihistaminika) nije uvek adekvatna, naročito kod najmlađih, jer do druge godine deca još uvek nemaju dovoljno razvijen refleks kašlja i ne mogu da izbace sekret, te im je najbolje pomoći nekim biljnim balzamom.

Pavle balzam za lakše disanje je idealan izbor zahvaljujući formulaciji koju čini kombinacija etarskih ulja četinara i mediteranskog bilja u lipofilnoj podlozi. Njegova posebna prednost je u tome, što se može primeniti i kod dece najranijeg uzrasta. Sadrži etarska ulja mirte, jele i bora u koncentraciji manjoj od 1%, koja deluje na ublažavanje simptoma prehlade i drugih tegoba gornjih disajnih puteva. Ne sadrži mentol i kamfor. Laganim utrljavanjem na grudni koš i leđa, formira blagu oblogu koja umiruje upalu sluzokože bronhija i bolno grlo. Aktivne biljne supstance lako prodiru u kožu, lokalno povećavaju cirkulaciju i pomažu drenažu nakupljenog sekreta.

Pavle balzam deluje takođe i na ublažavanje bolova u mišićima koji se javljaju kao posledica respiratornih infekcija. Najefikasniji je kada se upotrebljava uveče, pre spavanja, zbog toga što će opuštanjem mišića kod deteta omogućiti lako nastupanje i dobar kvalitet sna. Preporučuje se njegova primena i kod poremećaja „jet lag“ kod dece, kada zbog promene vremenskih zona prilikom putovanja, dolazi do promena ritma spavanja.

Lokalnom primenom balzama Pavle kod prvih simptoma prehlade, sprečićete dalje napredovanje infekcije i učiniti da se dete bolje oseća. Samim tim što će otežano disanje, zapušen nos i kašalj brzo nestati, vaše dete će spavati u kontinuitetu, a vi ćete odmorni, bezbrižno utonuti u miran san.