Kako da rešite probleme sa sinusima

Prema zvaničnim podacima, više od 30 odsto pacijenata koji posećuju ORL klinike ima problem sa sinuzitisom. Tegobe se javljaju onda kada postoji zapaljenje unutar sinusnih šupljina, koje su obložene sluznicom i ispunjene vazduhom. Sinuzitis može biti izazvan bakterijskom, virusnom ili gljivičnom infekcijom, alergijama ili da se desi kao posledica iritacije usled izloženosti određenim hemikalijama ili česticama iz vazduha. Može biti klasifikovan kao akutna ili subakutna sinusna infekcija, hronični, infektivni i neinfektivni sinuzitis.

Prilikom odabira terapije, ključno je da se utvrdi uzrok, jer prisutne tegobe mogu biti veoma slične alergijskim reakcijama i prehladi. Najčešći simptomi koji ukazuju na sinusnu infekciju su: sinusna glavobolja (koja se pojačava ukoliko ležimo ili se naginjemo napred), osetljivost lica, pritisak ili bol u sinusima, ušima ili zubima, temperatura, začepljen nos sa pratećim žuto-zelenim sekretom koji može inicirati i upalu grla i kašalj. Ukoliko tegobe traju duže od sedam dana, neophodno je obratiti se lekaru, koji će propisati antibiotik ako utvrdi da se radi o bakterijskoj infekciji, a samo lečenje će trajati od dve do četiri nedelje, zavisno od toga da li se radi o akutnom ili hroničnom sinuzitisu. Međutim, antibiotska terapija je efikasna samo ako se radi o bakterijskoj infekciji, dok će biti potpuno nepotrebna ukoliko se utvrdi da je virusna infekcija ili neki drugi problem. U tom slučaju, pacijenti najčešće pribegavaju primeni analgetika, antihistaminika ili nazalnih dekongestiva (čija upotreba ne sme da bude duža od 3-5 dana). Svakako, bezbednije je ispirati nosne i sinusne šupljine fiziološkim rastvorom, inhalirati se ili primeniti sprejeve na bazi morske vode, koji se mogu koristiti kao deo svakodnevne rutine održavanja higijene nosa.

Sinusol Majoran sprej rastvor za nos je formulisan na bazi hipertoničnog rastvora morske soli sa dodatkom N-acetilcisteina, propolisa i etarskih ulja majorana i bosiljka. Rastvor morske soli koji je u osnovi spreja, je blago hipertoničan i kao takav, pokazuje blagotvorne efekte na postizanje i održavanje fiziološke funkcije nazalne sluznice, naročito kada je ona otečena i sadrži sekret koji je potrebno prirodnim putem eliminisati iz nosa. Sinergijom aktivnih sastojaka, poboljšava prohodnost gornjih disajnih puteva, pomaže eliminaciju viška sekreta i ispoljava snažan antimikrobni i antiinflamatorni efekat, što je naročito bitno kada se jave problemi sa sinusima, bilo da se radi o hroničnom, akutnom, infektivnom ili alergijskom sinuzitisu.

Rezultati koji se postižu primenom Sinusol Majoran sprej rastvora za nos su slični onima koji daju sintetski lekovi, izbegavajući pritom neželjene efekte lekova, a uzimajući u obzir pozitivne efekte prirodnih sastojaka koje ulaze u njegov sastav.