Hormoni ljubavi – od čega nam srce zaigra?

Dan Svetog Valentina se obeležava širom sveta i sve je više popularan. Da li ste razmišljali kakvi fiziološki mehanizmi stoje iza Amorovih strela?

Hormoni Ljubavi 1

Koktel odgovoran za zaljubljivanje sastoji se od tri neurotransmitera: feniletilamina, dopamina i noradrenalina. Upravo ova mešavina daje nam osećaj „leptirića u stomaku“ -viška energije, euforije, smanjeni apetit i moguća insomnija. Kombinacija ove tri supstance dovodi do osećanja ljubavi, uzbuđenosti, blaženstva i sreće. Njihova aktivnost je razlog zbog koga se zaljubljeni osećaju euforično i puni energije – kao da „lebde u vazduhu“.

Hormoni Ljubavi 2

Feniletilamin se još naziva i „molekulom ljubavi“ – izaziva opojnu emociju zaljubljenosti, povezanu sa ubrzanim pulsom, vlažnim dlanovima i osećajem otežanog disanja.

Bez dopamina i noradrelina nema uzlupanog srca i znojenja dlanova, pojačane koncentracije i kratkotrajne memorije i fokusiranosti na ostvarivanje ciljeva.

Kada je reč o dugoročnim, monogamnim vezama, tu najvažniju ulogu igraju oksitocin – hormon grljenja i vazopresin. Pri lučenju ova dva hormona dolazi do dubjeg vezivanja kod partnera, kao i većeg poverenja.

Bilo da ste se tek zaljubili ili ste u stabilnoj vezi, proslavite dan Svetog Valentina na svoj način.

Mi vam predlažemo da partnerku obradujete nekim proizvodom iz Burra kolekcije, ne možete pogrešiti!

„I hiljade i hiljade godina ne bi dovoljne bile da iskažu mali trenutak večnosti kad si me poljubila, kad sam te poljubio…“

 Žak Prever