Da ponosno koračate plažom ovog leta

Redukcija masnog tkiva nije baš lak proces, ali ako na pravilan način uklopimo samo nekoliko bitnih faktora, vrlo brzo možemo dobiti izdefinisane mišiće, poput onih koji mame uzdahe u modnim časopisima!

Svi koji se bave sportom, znaju koliko je potrebno prolivenog znoja da bi imali zategnuto telo na kome se vide tragovi vežbanja. Ključ uspeha svakako leži u redovnim fizičkim aktivnostima, ali nekada to nije dovoljno za postizanje maksimalnih rezultata. Da bi profitirali od svakog treninga, organizmu je potrebna pomoć u vidu sagorevača masti, kako bi se ubrzao proces topljenja masnih naslaga a mesto ustupilo lepo oblikovanim mišićima. Među profesionalnim sportistima je veoma popularna upotreba L-karnitina, ali zbog njegovih višestrukih benefita na zdravlje, često ga koriste i rekreativci, kao i osobe koje jednostavno žele da skinu višak kilograma.

Kako deluje L-karnitin i koje su njegove prednosti?

Otkada je otkriven, smatra se za jednom od najefikasnijih aminokiselina za poboljšanje izdržljivosti, sagorevanje masti i ubrzanje oporavka od napornih treninga. Njegova primarna funkcija je da transportuje masne kiseline iz hrane u mitohondrije (ćelijske organele), gde se one pretvaraju u energiju koja se odmah može iskoristiti. Na taj način, utiće na proces oksidacije masnih kiselina i dobijanje energije u vidu ATP-a (adenozin trifosfata), koji daje neophodnu energiju organizmu, a naročito srčanom i skeletnim mišićima.

U slučaju deficita L-karnitina, masti se ne iskorišćavaju za stvaranje energije, nego se pojačano talože u vidu potkožnog masnog tkiva, a organizam postaje sklon mišićnom zamoru i iscrpljenosti. Nasuprot tome, ukoliko je telo snabdeveno dovoljnom količinom L-karnitina, imaćemo snage da treniramo jače i duže. Razlog tome je što se organizam oslanja više na masti za dobijanje energije, tako štedi glikogen, što povećava kapacitet vežbanja pre pojave zamora.

Benefiti koje dobijamo korišćenjem L-karnitina ne prestaju završetkom treninga. Brojne studije su pokazale da utiče na kvalitet muške plodnosti, jer pokazuje pozitivan uticaj na pokretljivost spermatozoida. Takođe, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema i stimuliše pravilnu funkciju pankreasa. Srce zavisi od L-karnitina, jer su masne kiseline glavni izvor energije za srčani mišić. Koristan je kod dijabetičara, vegetarijanaca, osoba sa neurološkim poremećajima i kod sindroma hroničnog umora.

Ono što je takođe zanimljivo je da se svake godine sprovode studije koje za cilj imaju unapređenje suplemenata na bazi L-karnitina. Jedan od najbolje formulisanih preparata na tržištu su L-carnitine 500 kapsule, sa optimalnom dozom ovog važnog sastojka. Zbog njegove fiziološke uloge u metabolizmu masti, kapsule se preporučuju svima koji se bore sa masnim naslagama. Već nakon mesec dana primene, primetićete promene i više uživati u vežbanju, dok će drugi moći da uživaju u pogledima na vaše lepo oblikovano telo.