Cordyceps sinensis – Himalajsko zlato

Da li verujete u čuda? Predstavljamo vam neverovatan dar iz prirode – gljivu Cordyceps sinensis.

Cordyceps Sinensis – Himalajsko Zlato

Zbog neobičnog izgleda, njen naziv potiče od reči sa sledećim značenjem: cord – vrpca, traka; ceps – glava i sinensis – Kinez. Cordyceps sinensis se još naziva i “gusenička gljiva” s obzirom na nesvakidašnje poreklo – raste kao parazit na gusenicama!

Kordiceps potiče sa Himalaja, zbog čega se vremenom prilagođavao velikim visinama, oštroj klimi i promenjivoj temperaturi, pa u sebi sadrži niz odbrambenih supstanci koje su nastale kao evolucioni odgovor na nepovoljne uslove životne sredine, a imaju povoljan efekat na organizam. Zbog toga se u tradicionalnoj medicini u Kini i na Tibetu koristi preko 2000 hiljade godina.

Postoji niz interesantnih priča vezanih za delotvornost Cordyceps sinensis-a. Godine 1993. Kineske atlete su osvojile čak 5 svetskih rekorda u Pekinškim nacionalnim igrama, zahvaljujući suplementaciji upravo ovom prirodnom supstancom.

Tačan sastav ove gljive još uvek nije u potpunosti ispitan, međutim postoje pouzdane studije o efikasnosti njenih aktivnih supstanci. Glavna aktivna supstanca u Cordyceps sinesis naziva se kordicepin, a pored njega ova gljiva je bogata i polisaharidima, manitolom, glukozaminom i natrijumom – jedinjenjima koja pokazuju blagotvorna dejstva na organizam.

Cordyceps sinensis pokazuje izuzetan antitumorski i imunomodulatorni potencijal – to znači da stimuliše oslobađanje signalnih molekula interleukina i aktivira ćelije imunog odgovora, zbog čega se koristi prilikom infekcija i oslabljenosti organizma.

Kordiceps je takođe poznat kao adaptogen – jedinjenje koje pomaže organizmu da se izbori sa fizičkim stresom. Zapravo, kordiceps pomaže u sintezi ATP-a i povećava iskoristljivost kiseonika, pa na taj način poboljšava izdržljivost organizma.

Postoji niz dokazanih blagodeti koje pruža ova gljiva. Cordyceps sinensis se koristi:

  • kod hroničnog umora, iscrpljenosti, gubitka koncentracije
  • kod seksualne disfunkcije, ali i smanjenog libida kod muškaraca i kod žena
  • sportistima za poboljšanje izdržljivosti i postizanje boljih sportskih performansi
  • starijim osobama za dugovečnost i zdrav život
  • tokom i nakon hemioterapije i terapije zračenjem
  • kod povišenog nivoa holesterola u krvi
  • kod povišenog nivoa šećera u krvi
  • kod hroničnih bolesti bubrega i jetre
  • kod kašlja i otežanog disanja
  • za brži oporavak nakon bolesti

Takođe, kliničke studije su pokazale da svakodnevni unos Cordyceps sinensis-a može da smanji „loš“ LDL holesterol za 21%, a da poveča „dobar“ HDL holesterol za čak 30,8%.

Možda deluje neverovatno, ali ova gljiva je zaista veliko prirodno bogatstvo.

Esensa je razvila proizvode koji u sebi sadrže najfiniji ekstrakt Cordyceps sinensis – a koji je standardizovan na 30% polisaharida, što znači da je visoke efikasnosti. Imamo Cordyceps sinensis eliksir i kapsule, pa možete izabrati oblik koji vam je komforniji za primenu.

Probajte Cordyceps, budite snažni i odvažni!