29. septembar – svetski dan srca

Shutterstock 344346794Trend 21. veka je zdrav način života, prevencija i kontrola faktora rizika za nastanak svih vrsta bolesti. Koliko uspešno pratimo trendove?

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da se ljudima širom sveta pošalje poruka da bolesti srca i krvnih sudova odnose 17,3 miliona života svake godine. Ovoliki broj smrtnih slučajeva, zahteva  edukaciju i povećanje svesti kod stanovništva o promenama koje je potrebno uvesti u svakodnevnicu, kako bi se rizici smanjili.

Faktori rizika?

Svetska federacija za srce upozorava da se čak 80% prevremenih smrtnih ishoda može sprečiti, ukoliko se otklone faktori rizika.

Pušenje

Da li ste znali da nikotin kao najrasprostranjenija društveno prihvaćena legalizovana droga izaziva jednu petinu kardiovaskularnih bolesti? Učinili biste mnogo za svoje i zdravlje Vaših bližnjih, ukoliko biste se rešili ove ovisnosti.

Shutterstock 1011917620

Fizička aktivnost

Jedan od značajnih faktora koji može doprineti opštem zdravlju je kretanje odnosno fizička aktivnost. Ako je nema, krvni sudovi brže stradaju i stare pa kao posledicu imamo pojavu da je svaki četvrti smrtni slučaj posledica upravo nedostatak fizičke aktivnosti.

Lagana šetnja u trajanju od pola sata svaki dan, smanjiće rizik od srčanog udara za 18% a od moždanog 11%. Lagana šetnja sa voljenom osobom će osim benefita po zdravlje, učiniti da ste srećniji i zadovoljniji.

Nepravilna ishrana

Nepravilna ishrana je značajan faktor rizika sama po sebi ali je povezana sa drugim faktorima kao što su gojaznost, šećerna bolest, insulinska rezistencija, povećana masnoća u krvi, visok nivo holesterola. Kada je loš holesterol visok, on se vezuje za površinu krvnih sudova i smanjuje elastičnost arterija, što za posledicu ima kardiovaskularne tegobe, infarkt ili moždani udar.

Pored faktora rizika, nije zanemarljiv značaj genetike, starosti i svakodnevnog stresa.

Mere prevencije?

Shutterstock 546760540Zdrave navike su uvek najbolja prevencija. Zato ih uvedite u svoju svakodnevnicu! Neka one postanu Vaš stil života. Značajan partner zdravim navikama su Lipohol kapsule! One doprinose održavanju normalnog nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Ključni sastojci Lipohol kapsula su artičoka, fermentisani crveni pirinač i polikozanoli.  Zajedno su, sjajan tandem za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti! Artičoka je biljka koja zahvaljujući svojim jedinjenjima na više načina aktivira mehanizme za smanjenje holesterola u organizmu. Crveni pirinač blokira endogenu produkciju holesterola u jetri inhibicijom enzima – što je ključno u procesu sinteze holesterola, čuvajući jetru. Polikazanoli su smeša koja ostvaruje pozitivne efekte smanjujući „loš“ LDL a povećavajući „dobar“ HDL holesterol.

 Uz zdrave navike i Lipohol kapsule, do zdravog srca i krvnih sudova!