Koža pamti svako leto

blog11Pitate se da li naša koža “zapamti” baš svako leto? To je svakako tačno. Naš prirodni hidrolipidni film kože obezbeđuje kontinuiranu zaštitu od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine. Međutim, kako god da se pridržavamo saveta o zaštiti kože tokom leta, svakako smo ugrozili prirodni balans u kontaktu sa slanom vodom, hlorom iz bazena i neizbežnom izlaganju suncu.

Koža svakako resorbuje i zapamti, ali se prirodnim putem i bori protiv agresivnosti UV zraka, kojih verovali ili ne ima i kada je napolju oblačno. Najveći deo promena možemo da smirimo sami, korišćenjem preparata koji nas dodatno štite, koji nemaju parabene i koji su pravi melem za našu kožu tokom leta.

Svaka koža koja se dugotrajno izlaže sunčevim zracima, dodatno podstiče sintezu melanocita, pa se zato velika količina melanina na potamneloj koži nalazi na površini. Koža je orožala, isušena i potrebna joj je regeneracija. Promene mogu biti različite, a sve u zavisnosti koliko smo se dugo izlagali direktnoj sunčevoj svetlosti i iznad svega kakve smo preparate koristili prilikom sunčanja.
Delovi tela koji se tokom cele godine izlažu UV zračenju, lice, vrat i dekolte, uslovno rečeno prvi stradaju. Kolagena vlakna se tu brže oštećuju, pa su primetne bore, zadebljanje kože i perutanje. Jako je bitno odabrati pravi preparat za zaštitu kože, jer se neminovno mogu pojaviti svrab, osip i fleke. U izuzetno retkim slučajevima dolazi do eritrodermije (cepanja kože), što zahteva lečenje i intenzivno lekarsko praćenje promena epitela kože. Stoga najbolja preporuka tokom cele godine, jeste zaštita kože lica kremom koji poseduje odgovarajući SPF.

blog12BURЯA kozmetika je u cilju zaštite kože od UV zraka, ali i optimalne hidratacije tokom letnjeg perioda kreirala kreme za zaštitu kože lica sa SPF 30 i SPF 50 i mleka za zaštitu kože tela SPF 15 i SPF 30 sa ektoinom. Svi BURЯA SUN preparati nose i fizičke i hemijske blokatore protiv UVA/UVB zraka.

Ono što koža najviše gubi tokom starenja, a najviše za vreme leta jeste voda. Fotostarenje kože je najizraženije posle leta, posebno kada se izgubi toliko željeni preplanuli ten. Ono što ostaje, čini široku paletu promena koje koža akumulira i pokazuje: pogoršava se već prisutna rozacea (crvenilo uslovljeno proširenim kapilarima), solarne keratoze (kod osoba čija je koža za kratko vreme primila veću količinu zračenja) – rizik da se pojavi karcinom kože je povećan za 10%.

Mladeži su promene na koje moramo posebno da obratimo pažnju i zaštitimo ih,.. Jedno korisno pravilo koje moramo imati na umu, a koje primenjujemo ako je došlo do dodatnih promena na koži je “ ABCDE” pravilo.

A – asimetrija promene, B – border, nepravilnost ivica, C – kolor, neravnomerna boja, D – dijametar veći od pet milimetara i E – elevacija, nepravilnost. Svaka promena mladeža mora stručno da se isprati dermoskopijom. Uvek se nadamo banalnoj promeni, ali nažalost to i ne mora da bude slučaj. Još jedan razlog, zašto je bitna hidratacija i zaštita tokom leta, ali i nakon izlaganja UV zracima, kada mislimo o prevenciji.

Za nastanak sitnih pegica, genetski su predodređene osobe bele puti, svetle ili crvene kose, čiji se broj povećava posle izlaganja suncu. Sunčane pege su druga vrsta promena, koje mogu biti prečnika od 1mm do 5mm i više i predstavljaju hronično oštećenje kože od sunca. Oni koji imaju veliki broj sunčanih pega na trupu, imaju i veći rizik za nastanak tumora kože, jer je to znak da su bili dugo i intenzivno izlagani suncu tokom života. Ove promene koje se osim na licu i trupu, najčešće nalaze na nadlanicama, mogu se uklanjati iz estetskih razloga. Ipak, svakodnevna zaštita od sunca može da spreči pojavu novih promena, koje su posledica akumulacije hroničnih oštećenja kože UV zračenjem.

Ako smo se pravovremeno dobro postarali da zaštitimo svoju kožu, prema unapred utvrđenom fototipu i stanju, onda je naš dalji zadatak u cilju održavanja zdravog i lepog tena ishrana i nadoknađivanje njenog vodovezujućeg kapaciteta. BURЯA krema za lice sa SPF 30 ili SPF 50 i mleko za sunčanje za zaštitu od UVA/UVB zraka sa SPF 15 ili SPF 30, sa ektoinom su idealna preventiva i zaštita tokom leta. Ektoin kao prirodna supstanca doprinosi zaštiti imunog sistema kože, njenoj hidrataciji i ne dozvoljava nastanak promena poput crvenila, svraba, perutanja i peckanja.

Za bogatu negu nakon izlaganja suncu protiv naborane, zategnute i suve kože, poslužićemo se preparatima koji obiluju sastojcima za intenzivnu hidrataciju. U ovom slučaju, idealna nega kože celog tela podrazumevala bi svakodnevnu upotrebu BURЯA mleka za telo koje regeneriše kožu. Mleko za telo je izuzetno hranljivo. Sadrži ši buter, kakao buter, arganovo ulje, skvalan i bademovo ulje, koji smiruju kožu i dodatno regenerišu. Redovnom upotrebom dostižemo visok nivo hidratacije kože, a time i poboljšavamo teksturu epitela. Na taj način, pojačavajući sintezu kolagena i elastina, koža je ishranjena, elastična, blistava i nežna na dodir.

Budimo bezbrižni na suncu!

Leave a Reply