Učešće Esense na Heritage festival Sheik Bin Zayed, Abu Dhabi

U periodu decembar – januar, Esensa je učestvovala na najvećem festivalu u Abu Dhabiju sa još 13 privrednika iz Srbije, u sklopu delegacije Srbije u UAE.
Festival pod nazivom Heritage Sheik Bin Zayed, nazvan je po pokojnom Sheiku, osnivaču Emirata i otvoren je u cilju da objedini kulture zemalja, i ujedno proslavi 45 godina postojanja Udruženih Arapskih Emirata. Kalifa Fondacija iz Abu Dhabija je uputila poziv za učešće kompanijama iz Srbije.
Ove godine bilo je tek drugo održavanje festivala, a pored Srbije na njemu su učestvovale i Rusija, Kina, Kazahstan, Egipat, Bosna i Hercegovina, Maroko, Avganistan, Kuvajt, Saudijska Arabija, Jemen, Oman, Bahrain, i naravno domaćini UAE .
Sve zemlje su imale priliku da prikažu zanate, proizvode, ali i kulturnu baštinu svojih zemalja.
Opisati atmosferu tokom trajanja Festivala bilo bi veoma teško, bilo je to kao u nekom putopisnom romanu. Različite kulture, hrana, mirisi, nošnje, jezici…i sve to na jednom mestu.
Svaki paviljon bio je izgrađen u stilu tradicionalne gradnje te zemlje, pa su izlagači imali priliku da pokažu kulturu svoje zemlje na veoma autentičan način.
Osim što su zemlje učesnice predstavile svoje zanate i proizvode, svaka od njih se predstavila i svojim tradicionalnim igrama, pesmom, narodnom nošnjom. Rusi su pevali, Indijci plesali, Kinezi imali performans sa gongovima, Arapi su plesali sa sabljama, dok su gosti na srpskom paviljonu uživali u nastupima folklornog ansambla.
Svake večeri, u vreme najveće posećenosti Festivala, organizovan je defile svih kulturnih ansambala zemalja učesnica, praćen velikim vatrometom, muzikom i plesom fontana. U skladu sa tradicijom zemlje domaćina, obavezne su bile i trke kamila i šetnje poglavica gospodskih plemena Emirata.
Esensa je učešćem na Festivalu upoznala kulturu tog dalekog naroda, predstavila svoje proizvode i ostvarila mnoge kontakte. Tokom trajanja Festivala, o Esensinim proizvodima se pričalo, dolazili su kupci po preporuci, vraćali se oni koji su prethodno kupili i probali neki od proizvoda. Marisoli, Propolis kolekcija, Glucosamin complex gel, Magnezijum hlorid gel, Melemi, Burra kreme…samo su neki od proizvoda koji su se tražili i prodavali. Predstavnici Esense su se u Srbiji vratili prepuni lepih utisaka, dok smo naše domaćine ostavili u nadi i želji da ćemo uskoro moći da im ponudimo naše proizvode i u njihovim apotekama.